Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Október 03. 10:30, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Szabó Lőrinc mellszobrát avatják fel Balassagyarmaton

Szabó Lőrinc mellszobrát avatják fel Balassagyarmaton

Szabó Lőrinc költő, műfordító mellszobrát avatják fel kedden Balassagyarmaton halálának 60. évfordulóján - közölte az MTI-vel az alpolgármester hétfőn.

A Nógrád megyei város, ahol Szabó Lőrinc gyermekéveit töltötte, ezzel tiszteletét fejezi ki nemcsak a költő, hanem Borsos Miklós 1979-es mellszobra iránt is, amelyet éppen húsz éve loptak el a Palóc ligetből - mondta Csach Gábor (Fidesz-KDNP).

A művészettörténész alpolgármester hozzátette: Petró György balassagyarmati szobrászművészt bízták meg az új mellszobor elkészítésével úgy, hogy az valamennyire idézze meg a Borsos-művet, mivel az eredeti, 1997 áprilisában eltűnt mellszobor öntőmintáját nem sikerült megtalálni. Az új szobrot a régi helyén állítják fel a Palóc ligetben.

Szabó Lőrinc (1900-1957) gyermekkorában, 1905 és 1909 között élt Balassagyarmaton, amikor odahelyezték mozdonyvezető édesapját. A költő műveiben később "tündérvárosként" emlékezett Balassagyarmatra és több versében is említi a várost mint boldog gyermekkora helyszínét.

Csach Gábor kitért rá: Balassagyarmat élen jár a Szabó Lőrinc-kultusz ápolásában. Nevét viseli egy általános iskola, szobra áll a Jánossy-képtárban és az iskolában, emellett egykori lakóhelyén, a régi Templom, ma már Szabó Lőrinc utcában tábla őrzi emlékét és emléktáblát avattak a városban 2010-ben, Szabó Lőrinc születésének 110. évfordulóján is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 17:00, szerda | Helyi

VOLT EGYSZER EGY ACÉLGYÁR - VIDEÓN AZ 1. ÉS 2. RÉSZ

Az első rész: Az acélgyár "hagyatéka". Mit visz a patak víze? Mi rejtőzik a föld alatt? Mi maradt még a főépület legalsó szintjén? A második rész: Az acélgyár "aranykora". Riportunkban két korábbi dolgozó idézi fel a történteket...

2024. Április 24. 12:12, szerda | Helyi

Megbukott az adóellenőrzésen egy használtautó-kereskedő, 54 autót foglaltak le-

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit

2024. Április 24. 11:35, szerda | Helyi

Vádat emeltek egy internetes csaló ellen Egerben.

Internetes csalássorozat miatt emelt vádat az Egri Járási Ügyészség egy nő ellen, aki 2021 májusától több mint hat hónapon keresztül interneten elkövetett bűncselekményekből fedezte a kiadásait - közölte a Heves Vármegyei Főügyész

2024. Április 24. 10:45, szerda | Helyi

Magyar Fogorvosok Egyesülete: a fogorvoslás az egészségügy egyik leggyorsabban fejlődő ágazata.

A fogorvoslás az egészségügy egyik leggyorsabban fejlődő ágazata hangsúlyozta Nagy Katalin, a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnöke annak kapcsán, a szervezet ezer szakember részvételével nemzetközi konferenciát rendez csütörtökön.