Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Június 20. 10:30, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Múzeumok éjszakája - Bányamanókat képeznek Salgótarjánban

Múzeumok éjszakája - Bányamanókat képeznek Salgótarjánban

A bányászati és az üvegipari hagyományokat is felidézik Salgótarjánban szombaton a Múzeumok éjszakáján, bányamanó képzést és autóbuszos üvegmúzeumi látogatást is szerveztek.

A múzeumban délután négy órától összehangolják a zenét és a képzőművészetet, minikoncertet rendeznek a Modern mecénások című kiállításhoz, Tóth Balázs és Zandler Krisztián régészek pedig a tűz használatáról tartanak előadást az őskortól a középkorig - mondta Fodor Miklós, a múzeum igazgatóhelyettese.

"Tüzes legyen, hasznos legyen, hogy a liba ne dögöljön" címmel Steib Janka néprajzos muzeológus eleveníti meg a Szent Iván-napi népi rítusokat, este Kiss Balázs bűvész, a Corodini Bűvészbajnokság első helyezettje szórakoztatja a közönséget.

Kora estétől buszok indulnak a Dornyay Béla Múzeumtól, az érdeklődők a salgótarjáni Tarján Glass Kft. üvegmúzeumába utazhatnak, ahová vendégművészeket is hívtak, Borkovics Péter és Pattantyús Gergely iparművészeket.

Ezzel párhuzamosan a Bányamúzeumban bányamanókat képeznek a bátrabb vendégek közül, tárlatvezetéseket tartanak a József lejtős aknában, késő este pedig tűztánc és tűzugrás is lesz, mielőtt a napot a Lángoló Leguánok tűzzsonglőr showja zárja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 08:00, péntek | Helyi

Reggel helyenként fagyhat.

Kezdetben sok napsütésre számíthatunk, de a keleti tájakon elszórtan záporok előfordulhatnak.

2024. Április 19. 05:34, péntek | Helyi

A felhőetetés okozta a dubaji heves esőzést?

Terjed a neten egy furcsa elmélet: tényleg a „felhőetetés” okozta a dubaji heves esőzést? Az Interneten már emberi beavatkozásnak tulajdonítják a dubaji esőzést, de a szakemberek árnyalták a képet.

2024. Április 19. 05:29, péntek | Helyi

Hszi Csin-ping májusi látogatása

Megbéníthatja a budapesti közlekedést Hszi Csin-ping májusi látogatása.

2024. Április 19. 04:58, péntek | Helyi

Rendkívüli sajtótájékoztató Salgótarjánban 2024. 04. 18.

Salgótarján - Becsó Zsolt országgyűlési képviselő sajtótájékoztatót tartott.