Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Június 19. 11:24, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Munka törvénykönyve - szigorodott a jogszabály a hétfőn elfogadott módosításokkal

Munka törvénykönyve - szigorodott a jogszabály a hétfőn elfogadott módosításokkal

Az európai uniós előírások nyomán az új Munka törvénykönyvét (Mt.) is átíró jogszabály néhol még szigorúbb lett a munkavállalók számára, így nem járnak jól a közlekedési alkalmazottak, de a kötetlen munkarendben dolgozók sem - olvasható az Adó Online összeállításában.

A CompLex Kiadó adózási szakportálja kedden arra is felhívta a figyelmet, hogy amikor az Országgyűlés hétfői ülésén elfogadta az új Munka törvénykönyvével (Mt.) kapcsolatos átmeneti rendelkezésekről és törvénymódosításokról szóló javaslatcsomagot, azzal több ponton módosította a július 1-jén hatályba lépő munkajogi kódexet is.
A portál összeállítása szerint nem feltétlenül előnyös a munkavállalóknak a kötetlen munkarend bevezetése, mivel így nincs túlóra-elszámolás és kifizetés, a munkáltatónak ugyanakkor nem kell munkaidő-nyilvántartást vezetnie. A módosítással egy uniós irányelvnek (a 2003/88/EK irányelv 17. cikk) való megfelelési kötelezettségét teljesítette a jogalkotó.
Ugyanezen irányelv 22. cikkéhez igazodik a készenléti jellegű munkakör pontosítása. Készenlét (napi 24, heti 72 óra maximum) csak a felek írásbeli megállapodásával határozható meg, a megállapodást pedig a munkavállaló a hónap utolsó napjára, munkaidő-keret elrendelése esetén pedig a munkaidő-keret utolsó napjára 15 napos határidővel felmondhatja, és ezért hátrány nem érheti. Ezeket a megállapodásokat a munkáltató a jövőben köteles lesz nyilvántartani.
Az életkor alapján a munkavállalót megillető pótszabadság tartamától kollektív szerződésben csak a munkavállaló javára lehet eltérni: igaz, bizonyos ágazatoknál a kollektív szerződés vagy a felek megállapodása kivételt tehet, akár a munkavállalók hátrányára is.
A módosítás ugyancsak egy uniós irányelv átvétele. Így mind a felek megállapodása, mind a kollektív szerződés lehetővé teszi az eltérő megállapodást a többi között a légiutas-kísérő, repülőgépes műszaki, továbbá a légi utasok és járművek földi kiszolgálását végző, valamint a belföldi és nemzetközi közúti személyszállítás és árufuvarozás körében forgalmi utazó, a közúti közlekedésben a menetrend szerinti helyi, valamint az ötven kilométert meg nem haladó útszakaszon végzett helyközi menetrend szerinti személyszállítást végző, illetve a vasúti személyszállítás, és a vasúti árufuvarozás körében utazó munkakörben foglalkoztatott munkavállalóknál.
Az adóportál felhívta a figyelmet arra, hogy már ezen a nyáron egyszerűbb szabályokkal lehet alkalmi munkásokat foglalkoztatni egyszerűsített foglalkoztatás keretében, mivel a munkáltatóknak kevesebb adminisztrációval kell számolniuk. Új rendelkezés, hogy a napi munkaidő – munkaidőkeret vagy elszámolási időszak hiányában is – beosztható egyenlőtlenül.
A hétfőn elfogadott módosítás értelmében a kollektív szerződés, vagy a felek megállapodása sem térhet el a köztulajdonban álló cégek alkalmazottai felmondási idejének Munka törvénykönyvében meghatározott szabályaitól, azaz nem lehet a Munka törvénykönyve maximumánál hosszabb felmondási időt kikötni.
Határozott idejű munkaviszonynál is kötelezően alkalmazni kell az Mt-nek azt a rendelkezését, hogy a felmondási idő legfeljebb a határozott idő lejártáig tarthat, és a végkielégítés törvényben meghatározott maximumától sem lehet eltérni. Így már nem lehet olyan menedzserszerződéseket kötni, ami kiugróan magas „lelépési pénzekkel” jár - emelte ki az ado.hu.

Címkék: Gazdaság-Munka

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő