Városlista
2019. február 22, péntek - Gerzson

Hírek

2019. Február 01. 12:00, péntek | Helyi
Forrás: G. P.

Megújult Salgótarján legnagyobb óvodája, a Mackóvár Központi Óvoda

Megújult Salgótarján legnagyobb óvodája, a Mackóvár Központi Óvoda

Megújult a Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata tulajdonában lévő Mackóvár Központi Óvoda épülete.

Az energetikai célú felújítás keretében kicserélésre került az épület összes külső nyílászárója, szigetelésre került az épület födémszerkezete és homlokzata, az energiahatékonyság fokozása érdekében napelemes rendszer lett telepítve, valamint az épület akadálymentesítése is megoldódott. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg 300,00 millió forint nem visszatérítendő európai uniós támogatás segítségével.

A Salgótarján belvárosában található, Magyar Géza Ybl díjas tervezőmérnök által tervezett épület 1976-ban került átadásra. Az óvoda állapota az eltelt negyven év alatt leromlott, fenntartása jelentős költségeket rótt a fenntartóra, ezért az Önkormányzat a „Mackóvár Központi Óvoda energetikai fejlesztése” című projektben a teljes épület energetikai felújítását határozta el. Az óvoda főbejárata a terepviszonyok miatt akadálymentesen nem volt megközelíthető, rámpa kialakítására sem volt lehetőség, ezért a lépcső érkező pihenőjéhez csatlakozóan egy lift került telepítésre.

A nyílászárók cseréjével csökken az épület energiafogyasztása, a homlokzatok és a tetők hőszigetelésével pedig további megtakarítás várható az üzemeltetés során. Mindezt segíti még a telepített korszerű napelemes rendszer is, valamint a LED-es izzókkal korszerűsített külső világítási rendszer. Jelen fejlesztéssel párhuzamosan, az épületben elkülönítetten, egy mini bölcsőde kialakítása is történt, melynek keretében 16 férőhelyen várják a kisgyermekeket. Az energetikai felújítás a mini bölcsőde részt is érintette.

Az EU-s forrásból megvalósuló projektnek köszönhetően az óvodások és a dolgozók egy energiatakarékos, kívül-belül megújult épületbe költözhettek vissza, mely immáron méltó és megfelelő környezetet biztosít a kisgyermekek neveléséhez.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Február 22. 14:25, péntek | Helyi

Elfogták a salgótarjáni betörőket

A rendőrök elfogtak egy 22 éves férfit, aki lakásba, garázsokba tört be társaival.

2019. Február 22. 13:23, péntek | Helyi

Akár SMS-ben is kérhető a postázás

Akinek nincsen ügyfélkapu-regisztrációja, idén is kérheti a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól szja-bevallási tervezetének postázását.

2019. Február 22. 09:44, péntek | Helyi

Lakástűzben vesztette életét egy ember Pásztón

Tűz keletkezett egy Pásztó, Liget utcai családi ház egyik szobájában csütörtök kora este, az egyik lakó életét már nem lehetett megmenteni.

2019. Február 20. 10:02, szerda | Helyi

Őrizetben a sziráki betörő

A pásztói rendőrök elfogtak egy 31 éves férfit, aki több sziráki ingatlanba is betört.