Városlista
2019. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Február 01. 13:00, péntek | Helyi
Forrás: G. P.

Megújult a Beszterce tér

Megújult a Beszterce tér

Lezárult a Széchenyi 2020 keretében végrehajtott, európai uniós finanszírozású Beszterce tér felújítása című projekt.

Az önkormányzat tulajdonában lévő Beszterce tér és annak környezetében található zöld infrastruktúra megújítása mellett egy gazdasági alapokon működtetett közösségi, szolgáltató tér kialakítása, továbbá közösségi programok megtartása szerepelt a projekt tevékenységei között.

A projekt EU-s forrásból finanszírozott nem visszatérítendő támogatása 450,00 millió Ft volt.

A korábban igényes megjelenésű közterület és a kapcsolódó zöldterületek az elmúlt negyven évben jelentősebb felújításon nem estek át. A burkolatok, utcabútorok mellett a korábbi növényzet állapota is leromlott volt. A Salgótarjánt körülvevő gazdag természeti környezet őshonos növényfajai nem, vagy csak nagyon kis példányszámban voltak megtalálhatók a területen. Mindezeket a 2016. szeptemberében elindult projekt orvosolta, s a fejlesztés eredményeként egy innovatív elemekben bővelkedő megújult tér jött létre 2018. év végére.

A házak között megszüntetett játszótereket pótolva két helyen kerültek telepítésre játszóeszközök, melyek növényzettel egészülnek ki. Színes gumiburkolatú, modern megjelenésű, izgalmas játszóterek várják a lakótelep és a város kisgyermekeit. Kialakításra került egy kisebb kültéri fitneszpark is két pingpongasztallal, melyeket szintén színes gumiburkolat vesz körbe. Különleges elemként jelenik meg a téren és a Gyermekkert sétányon a Novohrád-Nógrád Geopark tematikájára építő városi tanösvény. Az egyedileg tervezett interaktív tanösvényen a bemutatott geológiai és biológiai információk a városi környezethez és a köztéri helyzethez adaptált formában jelennek meg. A tér különböző bútorainak, támfalainak és burkolati szakaszainak bevonásával egyedileg megmunkált interaktív felületek jöttek létre: ezen felületek láncolata játékos formában mutatja be a természeti környezet régióra jellemző sajátosságait. Különválnak a kőzeteket bemutató, a terület élővilágáról szóló, illetve a Salgótarján környékén talált kövületek, fosszíliákat, régészeti leleteket bemutató elemek, három egymástól független hálózatot alkotva. A téren igényes, új padok, szemetesek, kerékpártárolók kerültek kihelyezésre, megújult a közvilágítás, új ivókút került a térre, valamint új fák, cserjék és évelő növények kerültek telepítésre, melyeket a projektben kialakított locsolórendszer lát majd el.

E pályázatból került finanszírozásra a Beszterce Multifunkciós Centrum kialakítása is, mellyel egy gazdasági alaponon működtetett, a közösség igényeit kielégítő teret hoztunk létre.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Április 24. 09:05, szerda | Helyi

Az elmúlt nap balesetei - Nógrád megye

Nógrád megyében az elmúlt 24 órában egy személyi sérüléssel járó baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök.

2019. Április 23. 18:23, kedd | Helyi

A megfelelő headset kiválasztása

Manapság a legtöbb elektronikai eszközünkhöz elengedhetetlen egy kényelmes fülhallgató,melynek fő kritériuma a kényelem és a minőség.

2019. Április 23. 17:00, kedd | Helyi

Miért érdemes LEGO-val meglepni a gyermeket?

Aki vett már LEGO-t a kezébe, tudja, hogy ez a játék gyereket és felnőttet egyaránt rabul ejt.

2019. Április 23. 16:32, kedd | Helyi

Mit adj anyák napjára az édesanyádnak?

Bár egyszerűnek tűnik a kérdés, ennek ellenére elég összetett. Hiszen anyák napján mindenki szeretne örömet szerezni az édesanyjának, de akadnak olyanok, akiknek ez kicsit nehezebb. Mai cikkünk pont nekik született.