Városlista
2019. február 22, péntek - Gerzson

Hírek

2019. Február 01. 13:00, péntek | Helyi
Forrás: G. P.

Megújult a Beszterce tér

Megújult a Beszterce tér

Lezárult a Széchenyi 2020 keretében végrehajtott, európai uniós finanszírozású Beszterce tér felújítása című projekt.

Az önkormányzat tulajdonában lévő Beszterce tér és annak környezetében található zöld infrastruktúra megújítása mellett egy gazdasági alapokon működtetett közösségi, szolgáltató tér kialakítása, továbbá közösségi programok megtartása szerepelt a projekt tevékenységei között.

A projekt EU-s forrásból finanszírozott nem visszatérítendő támogatása 450,00 millió Ft volt.

A korábban igényes megjelenésű közterület és a kapcsolódó zöldterületek az elmúlt negyven évben jelentősebb felújításon nem estek át. A burkolatok, utcabútorok mellett a korábbi növényzet állapota is leromlott volt. A Salgótarjánt körülvevő gazdag természeti környezet őshonos növényfajai nem, vagy csak nagyon kis példányszámban voltak megtalálhatók a területen. Mindezeket a 2016. szeptemberében elindult projekt orvosolta, s a fejlesztés eredményeként egy innovatív elemekben bővelkedő megújult tér jött létre 2018. év végére.

A házak között megszüntetett játszótereket pótolva két helyen kerültek telepítésre játszóeszközök, melyek növényzettel egészülnek ki. Színes gumiburkolatú, modern megjelenésű, izgalmas játszóterek várják a lakótelep és a város kisgyermekeit. Kialakításra került egy kisebb kültéri fitneszpark is két pingpongasztallal, melyeket szintén színes gumiburkolat vesz körbe. Különleges elemként jelenik meg a téren és a Gyermekkert sétányon a Novohrád-Nógrád Geopark tematikájára építő városi tanösvény. Az egyedileg tervezett interaktív tanösvényen a bemutatott geológiai és biológiai információk a városi környezethez és a köztéri helyzethez adaptált formában jelennek meg. A tér különböző bútorainak, támfalainak és burkolati szakaszainak bevonásával egyedileg megmunkált interaktív felületek jöttek létre: ezen felületek láncolata játékos formában mutatja be a természeti környezet régióra jellemző sajátosságait. Különválnak a kőzeteket bemutató, a terület élővilágáról szóló, illetve a Salgótarján környékén talált kövületek, fosszíliákat, régészeti leleteket bemutató elemek, három egymástól független hálózatot alkotva. A téren igényes, új padok, szemetesek, kerékpártárolók kerültek kihelyezésre, megújult a közvilágítás, új ivókút került a térre, valamint új fák, cserjék és évelő növények kerültek telepítésre, melyeket a projektben kialakított locsolórendszer lát majd el.

E pályázatból került finanszírozásra a Beszterce Multifunkciós Centrum kialakítása is, mellyel egy gazdasági alaponon működtetett, a közösség igényeit kielégítő teret hoztunk létre.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Február 22. 14:25, péntek | Helyi

Elfogták a salgótarjáni betörőket

A rendőrök elfogtak egy 22 éves férfit, aki lakásba, garázsokba tört be társaival.

2019. Február 22. 13:23, péntek | Helyi

Akár SMS-ben is kérhető a postázás

Akinek nincsen ügyfélkapu-regisztrációja, idén is kérheti a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól szja-bevallási tervezetének postázását.

2019. Február 22. 09:44, péntek | Helyi

Lakástűzben vesztette életét egy ember Pásztón

Tűz keletkezett egy Pásztó, Liget utcai családi ház egyik szobájában csütörtök kora este, az egyik lakó életét már nem lehetett megmenteni.

2019. Február 20. 10:02, szerda | Helyi

Őrizetben a sziráki betörő

A pásztói rendőrök elfogtak egy 31 éves férfit, aki több sziráki ingatlanba is betört.