Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Január 22. 07:29, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Ma van a magyar kultúra napja

Ma van a magyar kultúra napja

Koncertekkel, könyvbemutatókkal és irodalmi estekkel is ünneplik ma országszerte, valamint a határokon túl és szerte a világban a magyar kultúra napját.

A magyar kultúra napját 1989 óta január 22-én ünnepeljük, mert Kölcsey Ferenc - a kézirat tanúsága szerint - 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Az ünnep alkalmából kiállításokat és koncerteket szerveznek, könyvbemutatókat, irodalmi esteket és színházi előadásokat tartanak.

Pécsett megrendezik az Együtt szaval a nemzet című programot és a baranyai megyeszékhelyen indul az Arany 200 országos lemezbemutató turnéja. Bordás Józsefnek, a Magyar Jazz Szövetségi elnökségi tagjának 80 perces darabját 12 tagú zenekar, 2 színművész és 2 balettművész közreműködésével adják elő.

Ezen a napon hirdetik ki a Székesfehérvár történeti központja építészeti pályázat eredményét, Egerben pedig bemutatják a város Európa Kulturális Fővárosa-pályázatát.

Ugyancsak a magyar kultúra napján tartják a Kulturális Örökség Európai Éve hazai megnyitóját Budapesten.

Fotó:Kölcsey Ferenc Himnusz című versének eredeti kézirata (MTI Fotó: Komka Péter)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.