Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Szeptember 05. 07:31, szerda | Bulvár
Forrás: infovárosok

Locarnóban debütált magyar film a mozikban - VIDEÓVAL

Locarnóban debütált magyar film a mozikban - VIDEÓVAL

Nemzetközileg is elismert magyar filmmel bővül szeptember 6-tól a mozik kínálata. Kenyeres Bálint Tegnap című alkotását Szentendrén, Pécsett, Szegeden, Jászberényben, Miskolcon, Szolnokon és Békéscsabán is bemutatják.

A filmet igen viszontagságos úton, nem egyszer életveszélyes körülmények között forgatták le Marokkóban.

Kenyeres Bálint már rövidfilmjeivel is jelentős sikereket ért el: a Zárás Velencében, a Before Dawn Cannes-ban versenyzett, s később elnyerte az Európai Filmakadémia díját, A repülés története pedig szintén Cannes-ban debütált. A rendező első nagyjátékfilmje, a Tegnap 11 év kihagyás után tudott magyar filmként bekerülni a Locarnói Filmfesztivál versenyprogramjába, ahol bár a fesztivál fődíját nem nyerte el, kivívta a szakmai zsűri elismerését. A forgatókönyv már évekkel korábban, 2011-ben elnyerte az Atelier-díjat Cannes-ban, mint legjobb, megvalósítás előtti forgatókönyv.

A Tegnap története során Victor Ganz, egy 50-es éveiben járó építési vállalkozó 20 év után tér vissza fiatalsága egyik ikonikus helyszínére, ahol egyre inkább elmélyül le nem zárt múltja útvesztőiben. A 34 nap alatt Marokkóban forgatott filmet egyszereplős “szerelmi történet”-ként is emlegetik. A cselekmény legnagyobb rejtélyének forrása mégsem a főhős számára idegen közeg, hanem a főszereplő maga. “Nem a hosszú árnyakban és a sötét sarkokban kell keresni a megoldást, hanem a főszereplőben magában, és abban, ahogy a megbízhatatlan elbeszélőnkön keresztül kibomlik ez a történet” - mondta Kenyeres Bálint.

A film főszerepében Vlad Ivanovot láthatjuk, aki a 4 hónap, 3 hét, 2 nap című filmben nyújtott alakításáért 2007-ben Arany Pálma díjban részesült a Cannes-i Filmfesztiválon. Az alkotásban feltűnik még Féodor Atkine, Djemel Barek, a Visszafordíthatatlanból ismert Joe Prestia, valamint a Szabó István Édes Emma, drága Böbe című filmjében is megjelenő Johana ter Steege.

Címkék: film, mozi, tegnap

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára