Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. December 13. 08:54, szerda | Helyi
Forrás: Tarnóczi László

Középiskolai kórustalálkozót tart a Szent-Györgyi

Középiskolai kórustalálkozót tart a Szent-Györgyi

Immár Kalocsay Frigyes egykori balassagyarmati gimnáziumi tanár emlékét őrzi a középiskolai kórustalálkozó, amelynek idén az SSZC Szent-Györgyi Albert Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája a házigazdája, s amelyre elfogadták a meghívást Balassagyarmat középiskoláinak énekkarai, s határon túli testvériskolai kórusok.

Kalocsay Frigyes Balassagyarmaton, 1937. május 11-én született. 1955-ben a Balassi Bálint Gimnáziumban érettségizett, majd 1959-ben végzett a Tanítóképzőben, friss diplomásként Hollókőn kezdte a pályáját. 1966-ban az egri Tanárképző Főiskolán történelem-énekzene tanári diplomát, történelem szakon pedig 1979-ben egyetemi diplomát szerzett az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen. Nyugdíjba vonulásáig évtizedeken át tanított a Szent-Györgyi Albert Gimnáziumban és annak jogelőd iskolájában. Legendás tanár volt, aki szeretetteljes, jó kapcsolatot tartott a diákokkal és a szülőkkel egyaránt. Élete a pedagógián túl folyamatos aktivitásban telt a közösség épülésére: alapító szervezője az Édesanyám rózsafája nemzetközi népdaléneklési versenynek, de nevéhez fűződik a Szent-Györgyi Gimnázium és jogelőd iskolájának énekkara, amellyel többször szerepelt megyei, országos kórustalálkozókon s több alkalommal elnyerték az Év kórusa címet is, szerepeltek televízióban, s 1989-ben Berlinben két hangversenyt is adtak. Kezdeményezésére alakult meg 2007-ben a Régi Tanárok Köre - amely a Szent-Györgyi Albert Gimnázium és Szakközépiskola nyugdíjasainak szíves részvételével - azóta is működik.

Balassagyarmat önkormányzatának képviselő-testülete Kalocsay Frigyest, a város szülöttét nyugalmazott középiskolai tanárként az oktató-nevelő tevékenységének eredményei alapján, valamint az ifjú és sokat megélt idősebb generációkat összekapcsoló, a városért, kultúráért, a humánus összetartozásért végzett tisztességes, példamutató és kiemelkedő munkájáért 2012-ben Balassagyarmatért Emlékéremmel tüntette ki.

A Kalocsay Frigyes és Varga János karnagy által közösen indított, s immár a három évvel ezelőtt elhunyt zenepedagógus nevét viselő 40. Kalocsay Frigyes Adventi Középiskolai Kórustalálkozóról Sinkó Szrenka Anikó, az SSZC Szent-Györgyi Albert Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tagintézmény-vezetője elmondta: a rendezvény december 14-én, 15 órakor kezdődik a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban. Iskolájuk énekegyüttese mellett fellép a Losonci Pedagógiai és Szociális Középiskola két szlovák, s egy magyar nyelvű kórusa is, ugyanakkor felvidéki testvériskolájukkal ezt a találkozót sportversenyekre is kihasználják - így nem csupán a hangverseny-pódiumon, de ez idő alatt a tornatermükben is nemzetközi megmérettetésen vesznek részt. A sporttagozatában is egyre erősebb Szent-Györgyi diákjai röplabda-mérkőzéseket játszanak majd.

Kép:http://veszpreminfo.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 19:40, csütörtök | Helyi

Reggel még gyengén fagyhat.

Sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő gomolyfelhőkből eleinte a középső és északkeleti régiókban, később nyugaton fordulhat csak néhol gyenge zápor.

2024. Április 25. 15:00, csütörtök | Helyi

Ismét jótékonysági koncert Nógrád vármegyében.

A rendőrök a Mátraverebély-Szentkút kegytemplomában megrendezett jótékonysági est bevételét a szécsényi Ferences Betánia Idősek Otthona és Testvéri Közössége részére ajánlották fel.

2024. Április 25. 14:21, csütörtök | Helyi

Egyhangúlag elfogadták a beszámolóját.

Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlése előtt értékelte a rendőrkapitányság tevékenységének elmúlt egy évét Bárnai Balázs rendőr alezredes, kapitányságvezető.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

A közgyűlés előtt számolt be Nógrád vármegye rendőrfőkapitánya.

A beszámolót egyhangúlag elfogadta a képviselőtestület.