Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Szeptember 30. 11:25, péntek | Helyi

Kertbarátok Salgótarjánban

Kertbarátok Salgótarjánban

Kertbarátok kiállítása Salgótarjánban

Az idén is Ondrék Alfrédné nyerte el a Bereczky Máté Kertbarát-kör fődíját. A nyertes valamikor még az országos szakkiállításon is szerepelt – igaz, akkor még nem készített olyan díszes savanyúságokat, mint mostanában: a Szent Korona mását, illetve színes virágokat formázó zöldségdarabokat savanyítva.
A kórház környékén élő hölgy azt mondja, hogy szomszédjai is ügyes kertészek, ám az országban senki sem készít olyan savanyúság-különlegességeket, mint ő. Úgy gondolja, hogy ha Pesten újra kiállítók lennének, bizonyára nagydíjat nyerhetne a portékáival. Vevői is ezt erősítik benne: nem tud annyit savanyítani, amit el ne vinnének tőle a konyha vagy a stelázsi díszítéseként.
A megyeszékhely kertbarátai egyébként immár 38. alkalommal állították ki az év legszebb terméseit. Zöldségeket, gyümölcsöket, melyeket tombolán nyerhetett el az érdeklődő közönség a kiállítás zárásakor. A kertészkedést társadalmi eseménnyé tették a napokban a szorgalmas kertbarátok, akik a kiskertjükben, vagy a panelházak balkonjain ápolják szeretettel a növényeket. Gyalog Jánosné például óriásparadicsomokkal érkezett, viseletben, reklámozva az épen negyvenéves Kaláris Asszonykórusukat is. Ami külön örvendetes volt, hogy ez alkalommal fiatal kiállítókat is láttunk: az Illyés Gyuláné Speciálpedagógiai Iskola tanyájának „termését” az intézmény növendékei mutatták be jogos büszkeséggel.
Szűcs Marianna, a kertész egyesület tavaly megválasztott vezetője azt mondja, nem csupán a saját kaktusz és pozsgásnövény-gyűjteménye okán, hanem környezetvédelmi tevékenységük miatt is örömmel vállalta a kertbarát-kör vezetését. Jelszavuk is van: „Kertészkedj, művelődj, barátkozz, védd a természetet és fogyassz magyar terméket!” Az egyesület tervei szerint jövőre tavasszal is kiállítanak majd, akkor elsősorban virágkiállítást terveznek Salgótarjánban.

Címkék: kertbarátok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 17:40, csütörtök | Helyi

NGM: az Otthonfelújítási program felhívásának közzétételét széleskörű szakmai egyeztetés előzi meg.

Az Otthonfelújítási program felhívásának közzétételét széleskörű szakmai egyeztetés előzi meg közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)

2024. Április 18. 17:00, csütörtök | Helyi

EM: Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban.

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM)

2024. Április 18. 16:30, csütörtök | Helyi

Adagolásjelölési hiba miatt kivonják a forgalomból egy epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszer két gyártási tételét-

Adagolásjelölési hiba miatt kivonják a forgalomból az epilepszia kezelésére szolgáló egyik gyógyszer két gyártási tételét

2024. Április 18. 16:16, csütörtök | Helyi

Influenza - NNGYK: 9800-an fordultak orvoshoz a múlt héten.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 8-14. között 9800-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK)