Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Június 25. 15:21, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Karinthy-gyűrű: Varga Ferenc József kapta idén az elismerést

Karinthy-gyűrű: Varga Ferenc József kapta idén az elismerést

Varga Ferenc József vehette át idén a Karinthy-gyűrűt, a magyar humoristák elismerésére alapított díjat Jónás István, a Magyar Rádió Nonprofit Zrt. vezérigazgatója és Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója adta át hétfőn Budapesten.

A humorista a Kossuth rádióban hallható Rádiókabaré műsoraiban nyújtott kiemelkedő művészi munkájáért kapta az immár 37. alkalommal átadott elismerést.
"Azt hiszem, az elmúlt esztendőben nem volt olyan Rádiókabaré, amelyben nem szerepelt" - fogalmazott a díjazottról szólva Sinkó Péter, a Rádiókabaré szerkesztőségének vezetője. Hozzátette, hogy a legjobb számokat mindig a műsor végére szerkesztik és a humorista anyagai főként itt szerepeltek.
Mint mondta, az elismerést azért a "találmányáért" kapta Varga Ferenc József, amelyet "az otthagyott mikrofon" gyűjtőcímmel tartanak nyilván, és amely igazi rádiós műfaj. Ezekben a számokban különböző helyszínek - például bank, fodrászat, posta, ballagási ünnepség - jelennek meg az ember szeme előtt: halljuk és szinte látjuk a körülményeket, a kukkolás élményében részesülünk - fogalmazott.
Kiemelte: a 125 esztendővel ezelőtt született Karinthy Frigyes nevét viselő elismerés a legrangosabb kitüntetés, amelyet a szakma képviselői kaphatnak.
Varga Ferenc József a díjátadón előadott műsorszámában vezető politikusok alakját idézte fel, eljátszva, hogyan kommentálnák a díj átadását, és a pártok elképzelt állásfoglalását is bemutatta.
Az MTI-nek elmondta: pár nap múlva elutazik, egyelőre egy évre Tajvanra költözik felesége ottani elfoglaltságai miatt. Szólt arról is, hogy a magyar humort, az igazi pesti zsidó kabarét szeretné világszerte népszerűsíteni. Angolul már fellépett, a jövőben kínai nyelven is megpróbál mosolyt csalni az arcokra.
Mint mondta, 1994 óta szerepel a Rádiókabaréban, szeretne továbbra is dolgozni itt, hiszen van még mondanivalója. "Tele van a fejem mindenféle ötletekkel, csak kell egy kis idő, amíg ezek újrarendeződnek" - fogalmazott. Mint mondta, rengeteg könyvterve is van, egy már meg is valósult, ennek kiadót keres. "Szatirikus, abszurd történet azokról a mindennapjainkról, amelyeket a Rádiókabaréban is megjelenítek. Mindennapi bosszúságainkról szól" - fűzte hozzá.
A Karinthy-gyűrűt minden évben a Rádiókabaré kiemelkedő szerzőjének, előadójának ítélik oda az író születésének évfordulója alkalmából. A díjat a Magyar Rádió elnöksége alapította 1974-ben és először 1975-ben adták át Marton Frigyesnek, a Rádiókabaré "kitalálójának". Azóta olyan neves közreműködők kapták meg az elismerést, mint például Déri János, Hofi Géza, Markos György és Nádas György párosa, Sándor György, az utóbbi években pedig Kovács András Péter, Kőhalmi Zoltán és Bödőcs Tibor. Tavaly Hadházi Lászlónak ítélték a Karinthy-gyűrűt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.