Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Június 19. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség | Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Új szereplő a piacon – megalakult a Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség

Új szereplő a piacon – megalakult a Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség

Ha új ötlete van, valami újat alkotott, szeretné levédetni szellemi tulajdonát, de nem tudja pontosan kihez lenne érdemes fordulni, a piacra lépett új szereplő talán ideális választás lehet. A Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft. a támogatások elnyerésétől, a tanácsadáson át, az új szellemi termék karrierjének egyengetéséig mindenben igyekszik segítséget nyújtani. A szervezet elsősorban a kkv-k és az egyetemista körök tudástőkéjét célozza meg, illetve várja jelentkezésüket, melyeken keresztül a következő években hatalmas fejlődésen kívánnak keresztülmenni.

Gál András Levente a Jó Állam fejlesztési koncepció végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatón elmondta: ha valaki kitalál egy új terméket, akár egy logót, az ma a globális világban nagyon gyorsan terjed. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és az újonnan megalakult ügynökség is arra ösztökéli az embereket, hogy vegyék a bátorságot a szellemi alkotásra. „Ebben a hivatal úgy segít, hogy megtalálja a lehető legalkalmasabb szervezeti formát és minden lehetséges támogatást megad a kiválóságoknak” - tette hozzá a kormánybiztos, aki reméli, hogy a jövőben egyre többen szabadalmaztatnak majd.

Bendzsel Miklós a hivatal elnöke elmondta: a 100 százalékban állami tulajdonú ügynökség létrehozását az indokolta, hogy elő tudják segíteni azt, hogy egyre több szabadalom legyen hazánkban és a nemzetközi piacokon is kivívott pozíciónkat meg tudjuk tartani és képesek legyünk erősíteni azt.

Az elnök arról tájékoztatott, hogy elsősorban a fiatal vállalkozói, az egyetemista köröket, a regionálisan fontos ágazati szereplőket igyekeznek segíteni. Elmondta: a licenc és szabadalmi bevételekből tartják majd fenn magukat.

Botos Viktor a HIPAVILON Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: a cég szolgáltatásai három pilléren nyugszanak. Egyfelől a hatósági, kiegészítő, segítő tevékenységet látják el, így például a szükséges eszközparkot biztosítják. Másrészről a hivatal globális elismertségén alapuló olyan kapcsolatok kiépítését teszi lehetővé, melyekkel a források egy részét biztosítani tudják. Harmadrészt pedig részt vesznek és támogatást nyújtanak a menedzselésben.

„Mi az innovációs folyamatban kívánunk élesen részt venni, egészen a kitalálástól, a fejlesztésen át, a védelemmel való ellátáson keresztül a piacra lépésig” - tette hozzá az igazgató, aki azt is elmondta: feladatuk a kihasználatlan üzleti lehetőségek beazonosítása is. Az ügynökség egyfajta beárazási szolgáltatással is segíti a cégeket, valamint tanácsadói szolgáltatásért is lehet hozzájuk fordulni. Újságírói kérdésre Botos elmondta: az árképzés még folyamatban van, de olyan megoldást céloztak meg, hogy ha valaki kiváló tudástőkével rendelkezik, de megfelelő forrása nincs hozzá, az is megjelenhessen és annak is segíteni tudjanak. Az ügynökségnek már a mai sajtótájékoztató előtt több ügyfele is akadt, akik száma idén egy-két tucatnyira duzzadhat, a jövőben pedig akár a több százas nagyságrendet is elérheti. Bendzsel Miklós mindehhez hozzáfűzte: „szeretnénk, ha a hivatal által elnyert pályázatokból kiegészítő finanszírozásra lenne lehetőség.”

A vezetők abban bíznak, hogy megjelenésükkel az érdeklődést is generálják majd a piacon és véleményük szerint a szabadalmi irodák semmilyen konkurenciát nem jelentenek a jövőre nézve.

Bendzsel Miklós a sajtótájékoztató végén elmondta: „Ez a művelet nullszaldós, a hivatal nem használt föl semmilyen új forrást, a birtokolt tudásból és infrastruktúrából igyekeznek segíteni az új (és régi) belépőknek.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni