Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. December 18. 18:16, kedd | Belföld
Forrás: mti

Idén többet költünk ajándékokra

Idén többet költünk ajándékokra

Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra

- közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait. A karácsonyhoz köthető költéseket vizsgáló, 500 fős mintát feldolgozó reprezentatív kutatás szerint a megkérdezettek 74 százaléka előre átgondolja, kinek, milyen értékben vesz ajándékot, ennek ellenére minden második válaszadó a tervezetten felül költekezik.

A felmérés szerint a tavalyinál mintegy 4 ezer forinttal többet, átlagosan 56 350 forintot szánnak ajándékokra a megkérdezettek, az egy főre jutó összeg pedig 10 ezer forintra emelkedett.

A tavalyi 39 százalékról 34 százalékra csökkent azok aránya, akik már a karácsony előtti hónapokban spórolni kezdenek a kiadásokra. A válaszadók 33 százaléka mondta, hogy a karácsonyi kiadásait az aktuális havi fizetése fedezi, 29 százalékuk egyebek közt az általános tartalékaiból, 23 százalék pedig az erre a célra félretett pénzből is fedezi az ünnep költségeit. A lakosság mindössze 4 százaléka említette, hogy hitelkártya-keretét is igénybe veszi.

Az ajándékokért a megkérdezettek 70 százaléka készpénzzel is fizet, a második legnépszerűbb fizetési megoldás, 29 százalékos aránnyal az interneten keresztüli bankkártyás fizetés. Ezt a hagyományos betéti kártyával történő fizetés követi 27 százalékkal, a hitelkártyás fizetések aránya pedig 10 százalék.

A hitelkártya keret költésnél a tavalyihoz hasonlóan az idén is körülbelül 70 ezer forint felhasználását tervezik a megkérdezettek.

Azok, akik hitelt is felvesznek a karácsonyi ajándékok vásárlásához, jellemzően a költségek 24 százalékát tervezik ilyen módon fedezni, ebben nincs változás az előző évhez képest.

Somogyi Péter, a Budapest Bank lakossági termékfejlesztési vezetője a közleményben rámutatott arra, hogy egyre inkább a tudatos hitelfelvétel jellemzi az embereket, jobban átgondolják, a lehetőségeikhez mérten mire és milyen típusú hitelt vegyenek igénybe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.