Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Július 14. 07:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Félig hím, félig nőstény pillangó kelt ki Londonban

Félig hím, félig nőstény pillangó kelt ki Londonban

A tudósok nagy meglepetésére egy félig hím, félig nőstény pillangó kelt ki a londoni Természettudományi Múzeum lepkeházában.

Az ilyen rovarok nagyon ritkák: a szakemberek szerint a múzeumban tárolt 4,5 millió lepkéből csupán 200 olyan példány található, amely mindkét nem jellegzetességeit magán viseli.

A pillangó hatalmas érdeklődést váltott ki: egyik szárnya ugyanis a hímekre jellemző jegeket mutatja, míg a másik a nőstényekre jellemzően díszesebb. A tudósok elmondták: a jelenség oka, hogy a megtermékenyítés során nem különülnek el egymástól egyértelműen a férfi és a női nemi kromoszómák, így az állat egyszerre lesz hím és nőstény - írja a BBC Nature.

Az ilyen élőlényeket a szaknyelvben gynandromorfnak nevezik - a lepkék esetében csupán az egyedek 0,01 százaléka születik úgy, hogy mindkét nem jellegzetességeit magán hordozza. Ráadásul az állatoknak nem csupán a szárnya, hanem a nemi szervei is kétfelé szakadnak, és a csápok is különböző hosszúságúak - ugyanúgy, ahogyan a nőstényeké és a hímeké sem egyforma.

A szakemberek szerint a pillangó nagyjából egy hónapig él majd - ezután természetesen a Természettudományi Múzeum gyűjteményébe kerül a hihetetlenül ritka példány.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tudós

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.