Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Szeptember 21. 14:25, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Emelné a minimálbért a kormány

Emelné a minimálbért a kormány

92 ezer forintra emelné a minimálbért a kormány - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az javasolják, hogy a garantált bérminimum 108 ezer forint legyen jövőre. A versenyszférában a kormány 5 százalékos béremelési ajánlást tesz. A kormány 1 százalékponttal emelné a munkavállalókat terhelő egészségbiztosítási járulékot.

A tervek szerint fenntartják a költségvetési szférában jelenleg is működő kompenzációs rendszert, így jövőre sem csökkenhet senkinek a havi nettó jövedelme. A kormány az egészségügyi rendszer működésének fenntartásáért arról is döntött, hogy 1 százalékponttal emelné a munkavállalókat terhelő egészségbiztosítási járulékot.

Közben közeledtek az álláspontok a munkaadók és a munkavállalók érdekképviseletei valamint a kormány között a készülő új munka törvénykönyvéről. Orbán Viktor miniszterelnök elfogadta a munkaadók és munkavállalók azon álláspontját, miszerint az adórendszer átalakításának úgy kell megtörténnie, hogy ne csökkenjen senkinek sem a jövedelme. Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke eredményesnek és értékesnek nevezte az egyeztetést. Egyetértettek abban, hogy a versenyképesség fokozása az egész társadalom érdeke.

Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár szerint a tavalyi költségvetésben mintegy 600 milliárd forintos 'lyuk' volt kormányváltáskor. Szijjártó Péter a költségvetési bizottság elnöke ezzel kapcsolatban azt mondta, az új kormánynak olyan intézkedéseket kellett meghoznia, amelyek megalapozták a gazdasági növekedést, és biztosították a 600 milliárd forintos egyenlegjavulást. Domokos László szerint kézben tartott büdzsé volt a tavalyi. Az Állami Számvevőszék elnöke azt mondta, nagy eredménynek tekinthető, hogy az év közbeni nehézségek ellenére sem szállt el a költségvetési hiány.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.