Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Október 16. 16:09, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Elindult a Szív City életmentő mobilalkalmazás

Elindult a Szív City életmentő mobilalkalmazás

Elindult a Szív City elnevezésű, életmentést segítő mobilalkalmazás az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ). Az applikáció letölthető androidos és IOS-rendszeren egyaránt.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a hétfői sajtótájékoztatón arról beszélt, a kezdeményezés szép példája a civil és az állami szféra együttműködésének.

Mint mondta, évente több ezren lesznek rosszul az utcán hirtelen keringésleállás miatt, és a túlélés esélyét nagyban növeli, ha valaki a mentők kiérkezéséig el tudja kezdeni az újraélesztést.

Ónodi-Szűcs Zoltán kiemelte, az alkalmazás egyedülálló Európában, és reméli, hogy ezzel példát tudunk nyújtani a többi ország számára.

A Szív City alkalmazás lényege, hogy ha valaki rosszul lesz az utcán, a mentők riasztása után az eset ötszáz méteres körzetében tartózkodó felhasználóknak is értesítést küld. Az oda érkező laikus életmentők így elkezdhetik az újraélesztést a mentők kiérkezéséig.

Nagy Ferenc, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szakmai vezetője elmondta, amint a regisztrált felhasználó megkapja a mentőktől a riasztást, az "indulok" gombra kattintva térképes segítséget kap a konkrét helyszín megtalálásához.

Hozzátette: egy hirtelen szívleállás túlélési esélye azonnali segítség nélkül tíz százalék alatti, de ha valaki megkezdi az újraélesztést a szakszerű segítség megérkezéséig, akkor a túlélés aránya négyszer-ötször magasabb.

Domokos Péter, a szoftvert fejlesztő Alerant Informatikai Zrt. képviseletében elmondta, az applikációt folyamatosan fejlesztik, és további funkciókkal is ellátják majd. Egyelőre az alkalmazás csak Budapesten működik, de terveik szerint év végén, a jövő év elején országosan lehet majd használni.

Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője közölte, eddig több mint ötezren töltötték le a Szív City applikációt. Hozzátette, október 16-án, az újraélesztés nemzetközi napján 126 mentőállomáson lehet megtanulni az újraélesztés szakmai fogásait, vagy a már elsajátított tudást felfrissíteni.

A Szív City mobilalkalmazást a város több pontján reklámozzák majd egy reklámfelületeket értékesítő cég felajánlásaként.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.