Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Július 06. 14:25, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Borúsan indul a balatoni nyár

Borúsan indul a balatoni nyár

Már lassan egy hónapja elkezdődött a balatoni szezon. A nyár kezdete óta azonban ritkán süt ki a nap a balatoni strandokon. Utánajártunk, milyen várakozással tekintenek az idei szezon elé.

 

Hány vendégre számítanak, a rossz idő miatt mennyi a kiesésük?

Idáig nem volt forgalom, ami komoly kiesést jelent. Az előszezon már lezárult és nem hozta meg a várt bevételt. Hiába jönne szép idő, ezeket a strandi bevételeket nem tudjuk pótolni. A szezon legnagyobb problémája az időjárásban keresendő. Megpróbálunk egyéb programokat szervezni, amelyek nem időjárás függőek és szeretnénk országos szinten nagyobb reklámkampányt indítani a balatoni turizmus fellendítéséért.

 

Milyen irányba fejlesztették a települést az utóbbi időkben?

Csopak az elmúlt tíz évben a kisgyerekes családoknak, fiatal értelmiségieknek lett a színhelye. Tudatosan fejlesztettük így, szinte minden kis területet játszótérré alakítottunk. A közterületeket mediterrán növényekkel igyekeztünk beépíteni, a strandokat átalakításokkal tettük még vonzóbbá. Létrehoztunk egy ingyenes strandóvodát, s a Balatonban egy kismedencét csináltattunk a gyerekek számára, hogy itt, a természetes vízben tanulhassanak meg úszni. A csopaki strandon új vizesblokkot alakítottunk ki, meleg vizes zuhanyzót találnak a vendégek és Wifi hálózat érhető el a területen. Amikor jó idő van akkor nincs is probléma a látogatottsággal. A szezon eredményessége tehát időjárásfüggő, ennek oka, hogy nem mondjuk el megfelelően az embereknek, hogy rossz idő esetén is sok más lehetőség áll a vendégek rendelkezésére. A közelben található egy Nemzeti Park, Herend, Tihanyban most nyílt a levendulaház, s Veszprém mint nagyváros is könnyen elérhető. Hajókázásra is számtalan lehetőség van, amit talán rosszabb időben is kihasználhatnak a családok.

 

A nagyobb komfortot igénylő vendégek találnak is önöknél kedvükre való szálláshelyet?

Nekünk, Csopaknak az a létező legnagyobb bajunk, hogy itt rengeteg szakszervezeti üdülő volt, ami átalakítások révén szolgálhatná azt a színvonalat, amit a magasabb igényű vendégek elvárnak. Kezdenek építeni a vállalkozók, magánpanziók között is van egy-kettő, ami szépen üzemel. Aki igényes szállást, szolgáltatást nyújt, az egész szezonban telt házat tudhat magáénak.


A magyarok és külföldiek aránya mennyiben változott az elmúlt években?

Mi itt Csopakon hat évvel ezelőtt tudatosan és immár sikeresen nyitottunk Lengyelország felé, így a külföldi vendégek 50-60 százaléka lengyel származású. A magyar vendégek 70-80 százalékot tesznek ki, az összes külföldi aránya pedig 20-30 százalék között mozog. A németek viszont már nem olyan gyakori látogatók a Balatonnál, mint évekkel ezelőtt. Szeretnénk egy 4 csillagos kempinget, ahol az igényes, kempingezést preferáló vendégek is megtalálhatják számításaikat.


Milyen rétegeket, korosztályokat várnak Csopakra?

Nálunk főként a kisgyerekes családok, illetve a középkorosztály találhatja meg számításait. A fiatalok közül kevesen látogatnak Csopakra, mert nincsenek számukra szórakozási lehetőségek. A mi településünk egy csöndes pihenőfalu. Nálunk inkább az önkormányzati, illetve a boros programok a népszerűek, tehát ami a középkorosztályt érdekli.

 

Kevés a szabad strand, szinte mindenhol fizetőssé váltak a balatoni fürdőzőhelyek. Ez hogyan befolyásolja a forgalmat?

Ez egy nagyon érdekes kérdés, hogy mi a fizetős és mi a nem fizetős. Van olyan strand, amelyik nem fizetős, de akár ezer forintot is elkérnek a parkolásért, illetve több százat a mosdó használatáért. Csopakon igaz, hogy belépőt kell fizetni, de olyan korszerű igazi strandot alakítottunk ki, ahol a mentőszolgálaton mentőorvos látja el az ügyeletet és a vizes blokkot állandó felügyelet alatt tartjuk. Ezeket a szolgáltatásokat meg szokták hálálni az emberek. Vannak olyan területek, ahol ingyenesen lehet fürdeni a Balatonban, de azok nem strandok, csupán fürdőhelyek.

 

Milyen új forrásokat tudnak teremteni a turizmushoz?

Mi egy kész tervekkel rendelkező, előre gondolkodó önkormányzat vagyunk, így abban a pillanatban, hogy egy tendert meghirdetnek, azonnal tudunk rá pályázni. Többek között szeretnék egy kempinget felépíteni és a falusi turizmust fejleszteni - ezeket nagy részben EU-s pályázatokból finanszíroznánk.

 

Óvári Enikő

OrientPress Hírügynökség

Címkék: undefined

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.