Városlista
2019. február 22, péntek - Gerzson

Hírek

2019. Február 08. 09:42, péntek | Helyi
Forrás: police

Biztonságos internethasználat - előadás iskolásoknak

Biztonságos internethasználat - előadás iskolásoknak

Általános és középiskolákban tartottak előadásokat az internet veszélyeiről a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának munkatársai.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a városi kapitányságok bűnmegelőzési szakemberei a Biztonságosabb Internet Naphoz kapcsolódóan tartottak prevenciós programokat az illetékességi területükön működő általános és középiskolákban. A programokon - a diákok mellett – a szülők és a pedagógusok részére is készültek a rendőrök, plakátokat, felhívásokat és szórólapokat helyeztek ki a közintézmények bejáratainál és személyes tanácsadások során hívták fel a célcsoport figyelmét az internet veszélyeire.

A Salgótarjáni Rendőrkapitányság, valamint a bűnmegelőzési alosztály munkatársai a napokban a salgótarjáni, SÁIK Kodály Zoltán Tagiskolájában megrendezett „Ne akadj fenn @ hálón!” elnevezésű komplex prevenciós napon beszéltek a gyermekek körében is egyre kedveltebb közösségi oldalak biztonságos használatáról, valamint az internet és a közösségi média veszélyeiről.

A különböző korosztályok részére megtartott tanórák szüneteiben a szakemberek videó-vetítéssel és a témához kapcsolódó tesztlapok kitöltésével várták a gyerekeket és közösen elemezték azokat a hibákat, amiket a fiatalok az internethasználat közben elkövethetnek, és együtt kerestek megoldásokat azok elkerülésére.

A rendőrök az előadások során elmondták, hogy az áldozattá válás megelőzése érdekében hogyan és miként használhatják a közösségi portálok adatvédelmi funkcióit, melyeket a szolgáltatók folyamatosan, egyre hatékonyabbá tesznek.

A szakemberek ismét szolgálatba állították Gordon mackót is, a "Mentsétek meg Gordont!" című interaktív játék főszereplőjét, mellyel játékos formában ismertették a nyolcadik osztály tanulóit az iskolai és internetes zaklatás és az iskolai bántalmazás jelenségével, megelőzésével és a meglévő problémák kezelésével.

A nap folyamán nemcsak a gyermekeket, hanem a szülőket is hasznos tanácsokkal látták el a bűnmegelőzési munkatársak, előadásaikban a tudatos internethasználatra hívták fel a figyelmet, valamint arra, hogy a közösségi oldalakra feltöltött fényképek és videók által adott esetben a gyermekek kiszolgáltatottakká, áldozattá válhatnak.

A rendőrség prevenciós szakemberei a program zárásaként végül az alábbi tanácsokkal látta el a fiatalokat:

  • Kezeld óvatosan azokat, akik a világhálón veszik fel veled a kapcsolatot! Nem tudhatod biztosan, ki van valójában a profil mögött!
  • Gondold át, mit osztasz meg a közösségi oldalakon! Ami egyszer felkerül (kép, poszt, vélemény), az teljesen sohasem törölhető onnan.
  • Ne tegyél közzé és ne ossz meg mással kihívó képet!
  • Ha találkozni szeretnél valakivel, akit online ismertél meg, mindig szólj előtte valamelyik szülődnek, és csak az ő engedélyével tedd azt meg. Első alkalommal szülői jelenléttel találkozz vele!
  • Fogadd el, hogy szüleid biztonsági szűrőt állíthatnak be a gépeden, ezzel felügyelve, korlátozva az internethasználatodat! Ez a te érdekedet szolgálja, annak alkalmazásával nagyobb biztonságban lehetsz az online világban.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Február 22. 14:25, péntek | Helyi

Elfogták a salgótarjáni betörőket

A rendőrök elfogtak egy 22 éves férfit, aki lakásba, garázsokba tört be társaival.

2019. Február 22. 13:23, péntek | Helyi

Akár SMS-ben is kérhető a postázás

Akinek nincsen ügyfélkapu-regisztrációja, idén is kérheti a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól szja-bevallási tervezetének postázását.

2019. Február 22. 09:44, péntek | Helyi

Lakástűzben vesztette életét egy ember Pásztón

Tűz keletkezett egy Pásztó, Liget utcai családi ház egyik szobájában csütörtök kora este, az egyik lakó életét már nem lehetett megmenteni.

2019. Február 20. 10:02, szerda | Helyi

Őrizetben a sziráki betörő

A pásztói rendőrök elfogtak egy 31 éves férfit, aki több sziráki ingatlanba is betört.