Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Október 19. 12:16, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Bemutatták az első 5G kapcsolatot Magyarországon

Bemutatták az első 5G kapcsolatot Magyarországon

Az Ericsson és a Magyar Telekom bemutatta az első 5G kapcsolatot Magyarországon csütörtökön, az Ericsson Magyarország budapesti kutató fejlesztő központjában.

A mobilhálózati kapcsolat másodpercenként 22 gigabites (Gbps) letöltési sebességet ért el.

Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója elmondta: a hálózat integrált rádiótechnikája a jelenlegi mobiltechnológiáknál 20-szor gyorsabb letöltési sebességet tesz lehetővé.

Hozzátette, hogy az 5G szabványosítás első szakasza folyamatban van, várhatóan 2018-ban zárul le, a teljes folyamat 2019-2020-ig tarthat. Az első felhasználási területekre példaként elsősorban az ipari alkalmazásokat említette, például a dolgok internetét (IoT), a robottechnológiával kapcsolatos szolgáltatásokat, és a különböző iparágakat, az autóipart, az egészségügyet, a közszolgáltatást, a mezőgazdaságot.

Közölte: a hálózatot az Ericsson elsősorban az operátoroknak, a mobilszolgáltatóknak fejleszti. Az Ericsson óriási üzleti potenciált lát az 5G-ben és arra számít, hogy 2026-ig 582 milliárd dollár piaci lehetőséget teremt, és a bevételek 35 százalékos növekedését teszi lehetővé.

A jelenlegi 4G hálózatok fokozatosan fejlődnek az 5G technológia irányába, az 5G hálózat indulásakor - ami 2020 előtt nem várható - együttműködik a kettő - mondta.

Kim Kyllesbech Larsen, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta: az új hálózat teljesen új koncepciót jelent, egyesíti a vezetékes és a mobil kommunikációt. A bemutatott technológia már az 5G hálózat szabványosítás előtti verziója. Az 5G koalíció tagjaként együttműködnek a zalaegerszegi tesztpálya infokommunikációs infrastruktúrájának kiépítésében - mondta.

Emlékeztetett arra is, hogy a Magyar Telekom az Ericssonnal, kormányzati testületekkel, egyetemekkel, hálózati berendezések gyártóival és forgalmazóival együtt mind részt vesznek a magyarországi 5G koalícióban és közös céljuk az 5G sikeres magyarországi bevezetése.

Az új hálózat lehetőségei nemcsak a sebességében rejlenek, hanem a beépített hálózati intelligenciában és a más technológiákkal történő együttműködésre való képességben - mutatott rá.

A bemutató 15 GHz-es frekvencia sávban zajlott és 800 MHz-es spektrumot használt.

Címkék: 5g, kapcsolat, mobil, telefon

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.