Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Május 27. 00:00, vasárnap | Helyi
Forrás: infonograd

A gyerekekbe fektetett energia mindig megtérül

A gyerekekbe fektetett energia mindig megtérül

Gazsiné Oláh Anita a közoktatási integráció területén ifjúság szervezőként, iskolai koordinátorként dolgozik a szécsényi Gyermekszegénység Elleni Programban is.

- 33 éves vagyok, Szécsényben élek. Jelenleg ötödik éve dolgozom iskolai koordinátorként a szécsényi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola alsó tagozatán. A tanórák keretein belül nyújtok segítséget a diákoknak a pedagógus mellett. Fontos, hogy én is megismerjem az adott osztályt, a diákokat, beépüljek a mindennapjaikba. Aktívan részt veszek a szabadidős tevékenységükben is.
Iskolai koordinátorként Anita közvetítő szerepet tölt be az iskola és a családok közt, roma közegből érkezett szakemberként személyisége hiteles. Hatékonyan képviseli a szülő felé az iskola küldetését, a kötelezettségeket, a tanulás fontosságát. Az órákon való jelenlétével és munkájával társa a gyerek megfelelő fejlődésének.
- Délutánonként ifjúsági közösségi tereket működtetünk – említi –, a 12-29 éves korosztállyal foglalkozunk. Drámafoglalkozás, tánc, családi életre nevelés, munkajogi tanácsadás, kézműves foglalkozások, filmklub, „álompolgár” képzés színesíti palettánkat. Egyre több fiatal anyuka is látogat minket, heti kétszer aerobic foglalkozást tartunk. Ide bárkit szeretettel várunk. Igyekszünk összekovácsolni a közösséget. Nyári napközit működtetünk, színes programokkal, sportversenyekkel, egynapos kirándulásokkal.
- A család látogatások során milyen élethelyzetekkel találkoztok?
- Tapasztaljuk a munkanélküliség nehézségeit. Bizalmat kapunk a szülőktől, mert 10-12 éves gyerekeket hat napra vihettünk el táborozni. Többségük még soha nem volt nyaralni. Jó a kapcsolatunk a családokkal, és a pedagógusokkal is.
- Szakmai továbbképzések?
- Mindig van továbbképzésünk, sokat tanulunk belőle. Szociális munka, csoportvezetés, konfliktuskezelés, egészséges életmód, digitális írástudás témakörökben. Emberjogi, gyerekjogi képzéseket kapunk.
- Szeretem a munkámat – összegzi Anita –, de ezt az összes kollégámról elmondhatom. Szeretjük a gyerekeket, ezt a munkát másképpen nem lehet végezni. A gyerekekbe fektetett energia mindig megtérül.

Csonka Mária

Címkék: szegénység

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Elszórtan záporok előfordulhatnak.

Keleten, délkeleten számíthatunk hosszabb napos időszakokra, máshol több felhő lesz az égen.

2024. Április 20. 06:00, szombat | Helyi

Speedmarathon!!!

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata.

2024. Április 19. 19:52, péntek | Helyi

A KDNP Nógrád vármegyei választmányának ülése

A Kereszténydemokrata Néppárt Salgótarjáni Alapszervezete látta vendégül a párt vármegyei választmányát csütörtökön délután a Szent József -plébánia Réz Marián termében.

2024. Április 19. 10:26, péntek | Helyi

Rendőrautóban érkezett a meglepetés.

Munkatársaink adományoztak a rászoruló családoknak Salgótarjánban, és a járás településein.