Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Július 07. 14:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

A csimpánzok felismerik a torzult beszédhangot

A csimpánzok felismerik a torzult beszédhangot

Egy Panzee nevű csimpánz a tudósok szerint képes felismerni azokat a torz és hiányos beszédhangokat, amelyeket komputerrel hoztak létre.


Az eredmények amellett, hogy rámutatnak arra, hogy a csimpánzok sokkal intelligensebbek annál, mint azt eddig bárki is hitte volna, azt is bebizonyítják, hogy nem csupán az emberek agya igazodott ahhoz az idők folyamán, hogy feldolgozza a hallott beszédet - írja a Current Biology.

Panzeet 8 hónaposan kezdték el tanítgatni a tudósok: úgy kezelték, mintha ember lett volna, valamint megtanították neki, hogy hogyan kommunikáljon speciális szimbólumok, úgynevezett lexigramok segítségével. Mára a majom 130 angol szót képes megkülönböztetni, ami alapján feltételezték, hogy talán megértheti az emberi beszédet.

A kísérletek során elsősorban arra koncentráltak, hogy megfigyeljék, Panzee is képes-e felismerni a géppel torzított és hiányossá tett beszédet is, amelyről korábban bebizonyosodott, hogy az emberek képesek értelmezni. Mivel a tesztek azt mutatták, hogy a csimpánz is megértette ezeket a felvételeket, a tudósok azt feltételezik, hogy ez annak köszönhető, hogy egészen fiatal korától minden nap hallott emberi beszédet.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: undefined

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.