Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. November 23. 07:16, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A Baleseti Adó 30 százalékkal emeli a kötelező díjakat jövőre

A Baleseti Adó 30 százalékkal emeli a kötelező díjakat jövőre

Az elfogadott adócsomaggal együtt a Parlament a Baleseti Adó korábbi tervezetét is elfogadta.

A tervekhez képest minimális módosítással elfogadott új adó a gépjármű felelősségbiztosítások díját 30 százalékos mértékben emeli. A Biztosítás.hu internetes alkusz által kiadott adatok alapján a személygépjármű tulajdonosok esetében ez mintegy 3-6 ezer forintot jelent majd évente, mely összeg a váltással a legtöbb esetben megspórolható.

A jövőre várhatóan tovább zsugorodó kötelező gépjármű felelősség biztosítási díjak 30 százalékában került meghatározásra a Baleseti Adó. A gépjármű tulajdonosoknak az adót, az általuk fizetett díjrészletekkel együtt kell majd megfizetniük 2012-ben. Az egészségbiztosítási alap hiányának egyensúlyba hozatalát célzó Baleseti Adó-ból a költségvetésnek mintegy 25 milliárd forintos többletbevétele képződik majd. Az adó legkisebb mértékben a motorkerékpárok, illetve a személygépjármű tulajdonosok kötelező díját emeli, míg legnagyobb mértékben a teherautók, buszok, illetve vontatók díjára hat. Míg egy motorkerékpár esetében 1-2 ezer forint lesz az adó átlagos mértéke, addig a személygépjárművek esetében ez 6 ezer forint körül alakul. A Biztosítás.hu szerint az idén kötelező biztosítást váltó autósok az adó tekintetben is jobban járnak majd, mint társaik. Az idei alacsony biztosító váltási átlagdíj miatt (ez jelenleg 12.500 forint) a biztosítót váltó autósok adója jövőre átlagosan csak 3.750 forint lesz, tehát az adó esetében is jelentkezik a megtakarítás.

Túl a kampány felén az is kijelenthető, hogy az idén biztosítót váltó személygépjármű, illetve motorkerékpár tulajdonosok az adót mértékénél többet tudnak megtakarítani jövő évi kötelező díjukból, mint a díjukra rakódó adó mértéke. A Biztosítás.hu által regisztrált 17.500 forintos átlagos megtakarítás ugyanis lényegesen nagyobb a fizetendő néhány ezer forintos adónál.

A Baleseti Adó tegnap elfogadott végleges formája felső korlátot is tartalmaz. Ez a napi 83 forintos korlát mindazok esetében maximalizálja az adót, akik 30 ezer forintnál többet fizettek volna. Ez azonban csak a tehergépjárművek, buszok és vontatók (összesen 375 ezer hazai gépjármű) esetében jelent valós adócsökkentést. A személygépjárművek adója ezt a határt nem érheti el.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.