Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Július 29. 15:00, péntek | Helyi
Forrás: 3100.hu

Titokzatos szavanna a Dornyay Béla Múzeumban

 Titokzatos szavanna a Dornyay Béla Múzeumban

Titokzatos szavanna a Dornyay Béla Múzeumban!

A salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum aktuális interaktív kiállítása a páratlan élővilágú afrikai füves pusztára kalauzolja el a kalandvágyó látogatókat, akik a táj jellegzetes állatai, az afrikai nagyvadak különös szokásai mellett ritkán látott, rejtőzködő élőlényeket, bámulatra méltó jelenségeket, meglepő természeti összefüggéseket is megismerhetnek.

A felfedezőkre nem mindennapi feladat vár, a játék során a szavanna számtalan rejtélyes lakója kerül útjukba: találkozhatnak a Csupasz Turkálóval, a Trükkös Tojástolvajjal, a Vihogóval, a Futóbajnokkal és az Álomszuszékkal.

A nap izzó gömbként emelkedik a látóhatár felé, a fűszálakon még harmatcseppek hintáznak. A tengerként hullámzó fűmezőből szigetként magasodik ki egy-egy magányos fa lombkoronája. Ez a szavanna, a tekintélyt parancsoló nagyvadak, a fürge antilopok, a színpompás flamingók, a kíváncsi szurikáták és megannyi lenyűgöző állat- és növényfaj otthona.

A képzeletbeli utazáson, a szavanna úttalan útjait járva a látogatók izgalmas rejtvények és fejtörő feladatok segítségével, apró darabonként rakhatják össze a szerencsehozó talizmánt, hogy a kaland végén ennek fejében kiérdemelhessék a felfedezőknek járó jutalmat.

A “Titokzatos szavanna – Gyere el a bűvös talizmánodért!” elnevezésű tárlatot augusztus 28-ig kereshetik fel az érdeklődők.

Száz vasutat, ezeret…

A Dornyay Béla Múzeumban a Salgótarján és a vasút című vasúttörténeti kiállítás is várja az érdeklődőket. A szeptember 15-ig látogatható tárlat a múzeum gyűjteményéből és gyűjtők anyagából válogatva vázolja fel Salgótarján és környékének vasúttörténetét. A kiállítást színesítik a helyi modellezők vasútmakettjei is. És ha már vasút: a világhírű Viessmann Modellgyártó Kft. vasútmodelljei is láthatók a Dornyay Béla Múzeumban 2016. augusztus 1-ig. Az interaktív kiállítás részeként “bütyköldével” is várják a modellépítőket, ahol bárki felépítheti az általa kiválasztott makettet.

Tábor a múzeumban

2016. augusztus 1. és 5. között a Dornyay Béla Múzeum minden nap reggel 8-tól 16 óráig biztosít szórakoztató elfoglaltságot a résztvevőknek. A múzeumi tábor ideje alatt a gyerekek megismerkedhetnek az állandó és időszaki kiállításokkal, betekintést nyerhetnek a régészek, tűzoltók, rendőrök, bányászok és pékek munkájába. A tábor résztvevői a hét folyamán ellátogatnak Hollókőre, ahol különböző népi mesterségeket próbálhatnak. Bővebb információ a Dornyay Béla Múzeumban a +36 32 520-700-as, vagy Kovácsné Kis-Simon Éva táborszervezőnél a +36 20 444-63-64-es telefonszámon kérhető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 15:45, kedd | Helyi

Sportkavalkád - sportválasztó és nosztalgia sportnap, 2024. május 31-én, a Sportcentrumban!

Válassz sportot Salgótarjánban! 2024. május 31-én, a Sportcentrumban! A salgótarjáni Városi Sportcentrumban sportválasztó és nosztalgia sportnapra várják az érdeklődőket.

2024. Április 23. 15:42, kedd | Helyi

Sportoló Nemzet sportszakmai országjárás indul májusban.

Sportoló Nemzet sportszakmai országjárás indul május elején, azzal a céllal, hogy a lehető legtöbb ember megismertessen a sport területén az elmúlt 14 évben elért eredményekkel.

2024. Április 23. 14:50, kedd | Helyi

Új szén-dioxid-megkötő módszert tesztelését kezdi meg az OMV-Petrom.

Új szén-dioxid-megkötő módszer tesztelését kezdi meg az OMV Petrom - közölte a kőolajipari vállalat.

2024. Április 23. 10:16, kedd | Helyi

Több mint harmincmillió látogatót várnak Rómába a 2025-ös szentévben.

Több mint harmincmillió látogató érkezésével számolnak Rómában a 2025-re meghirdetett jubileumi szentévben, ami jelentős infrastrukturális és biztonsági felkészülést igényel.