Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Március 28. 09:00, szombat | Helyi
Forrás: infonograd

Veszélyes gyom Nógrádban: megjelent a vékony egércsenkesz

Veszélyes gyom Nógrádban: megjelent a vékony egércsenkesz

Veszélyes és agresszív gyom megjelenéséről közöltek információt a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Nógrád Megyei Szervezetének Facebook-oldalán.

Nógrád megyében egyre több helyről érkezik bejelentés, észrevétel a gazdálkodók köréből, hogy egy új, eddig nem látott gyomnövényt vélnek felfedezni, ami az eddigi tapasztalataik alapján a szelektív egyszikűirtóknak ellenáll és a kalászos kultúrában tavasszal az egyszikű gyomnövények ellen bevethető gyomirtó szerek szintén hatástalanok ellene. A szálankénti megjelenést követően elég gyors ütemben szaporodik, terjed a területen, ami tovább nehezíti a védekezést.

Első ránézésre könnyen összetéveszthető a megyében gyakori nagy széltippannal, így a kalászosokban a védekezéseket is a nagy széltippan elleni készítményekkel próbálják megoldani tavasszal a gazdálkodók, de ez ellen a vékony egércsenkesz ellen ezen kezelések nem nyújtottak védelmet. Az őszi káposztarepcében is első ránézésre úgy néz ki, mint egy szelektív egyszikűirtóval visszaszorítható gyomnövény, de sajnos ezen kezelések sem tudnak hatékonyak lenni.

A tavaszi vetésű kapásokban mind kukoricában, mind napraforgóban megjelenhet, és konkurenciát tud okozni a kultúrnövénynek, ezért a megjelenésére, a felismerésére, a terjedésére, és a felszaporodásra kiemelt figyelmet kell fordítani.

Címkék: gyom

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 15:45, kedd | Helyi

Sportkavalkád - sportválasztó és nosztalgia sportnap, 2024. május 31-én, a Sportcentrumban!

Válassz sportot Salgótarjánban! 2024. május 31-én, a Sportcentrumban! A salgótarjáni Városi Sportcentrumban sportválasztó és nosztalgia sportnapra várják az érdeklődőket.

2024. Április 23. 15:42, kedd | Helyi

Sportoló Nemzet sportszakmai országjárás indul májusban.

Sportoló Nemzet sportszakmai országjárás indul május elején, azzal a céllal, hogy a lehető legtöbb ember megismertessen a sport területén az elmúlt 14 évben elért eredményekkel.

2024. Április 23. 14:50, kedd | Helyi

Új szén-dioxid-megkötő módszert tesztelését kezdi meg az OMV-Petrom.

Új szén-dioxid-megkötő módszer tesztelését kezdi meg az OMV Petrom - közölte a kőolajipari vállalat.

2024. Április 23. 10:16, kedd | Helyi

Több mint harmincmillió látogatót várnak Rómába a 2025-ös szentévben.

Több mint harmincmillió látogató érkezésével számolnak Rómában a 2025-re meghirdetett jubileumi szentévben, ami jelentős infrastrukturális és biztonsági felkészülést igényel.