Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. November 26. 14:14, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Új dinoszauruszfajokat azonosítottak múzeumi fosszíliákból

Új dinoszauruszfajokat azonosítottak múzeumi fosszíliákból

Két új, szarvval rendelkező dinoszauruszfajt azonosított múzeumi fosszíliákból egy brit kutató - írja a BBC.

Nick Longrich, a Bath-i Egyetem kutatója olyan fosszíliákat vizsgált, amelyek 75 éve vannak egy kanadai múzeum birtokában, és eddig egy másik dinoszauruszfaj maradványaiként tartották őket számon.
A tudós szerint a fosszíliák a Pentaceratopsok egy új fajához tartozhatnak, amelynek egyes maradványait már korábban megtalálták az Egyesült Államok délnyugati részén. A Pentaceratopsok a szintén növényevő, jellegzetes szarváról ismert Triceratops rokonai voltak.
Az új faj a kutatótól a Pentaceratops aquilonius nevet kapta. A növényevő dinoszaurusz bivalyméretű lehetett és 75 millió évvel ezelőtt élt.
Nick Longrich más maradványokat is tanulmányozott, amelyek szerinte a Utah államban feltárt díszes koponyájú Kosmoceratopsok közé tartozó, egy eddig szintén ismeretlen faj példányaihoz köthetőek.
"Úgy hittük, hogy már felfedeztük az összes egykoron létező dinoszaurusz fajt, de csak a felszínt kapargattuk" - mondta a kutató.
A most azonosított dinoszauruszok Észak-Amerika nyugati felén éltek a krétakorban. Nick Longrich szerint a térség külön régióiban élő dinoszauruszok olykor keveredhettek, új fajokat alapítva ezzel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.