Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Május 09. 12:00, péntek | Helyi
Forrás: infonograd

Termelői piac nyílik Balassagyarmaton

Termelői piac nyílik Balassagyarmaton

Május 10-én (szombaton) Balassagyarmat Város Önkormányzata az ELTE Humánökológia szak közreműködésével megnyitja a Balassagyarmati Termelői Piacot.

A piac létrejöttét alapos kutatás előzte meg. Az ELTE Humánökológia szak 2012 nyara óta vizsgálja a fenntartható agrárfejlődés és a határon átnyúló együttműködés lehetőségeit, a helyi forrás alapú gazdaságélénkítés/fejlesztés alternatíváit a nagykürtösi járásban, valamint a balassagyarmati kistérségben. A kitartó jelenlétnek és a több fázisból álló terepkutatás-sorozatnak legnagyobb eredménye a most megnyíló piac. Alapvető célkitűzésük, hogy a teljes biorégiónak (Nógrád megyei és a környező felvidéki települések) teremtsenek értékesítési felületet, lehetőséget.
A jelenleg hatályos jogi környezet nem teszi lehetővé, hogy a felvidéki termelők is bekapcsolódhassanak az árusításba, ám bármely a környéken lakó (40 km-es körzetben), hivatalosan bejegyzett kistermelő és őstermelő előzetes jelentkezés után szabadon értékesíthet az újonnan nyíló piacon.
A piacnyitási program kísérőrendezvénye a "Helyi gazdaságfejlesztés és bioregionalitás" című konferencia, ahol többek között az ELTE hallgatói bemutatják primer kutatási eredményeiket, felvidéki és magyarországi kistermelők mesélnek termelési tapasztalataikról, lokális gazdasági környezetükről, a jogász vendégelőadók pedig elemezi, értelmezi a határon átnyúló értékesítés jogszabályi akadályait.
A piac megnyitásával szeretnék az egészséges életmód jegyében a tudatos fogyasztókat a kezdeményezésről tájékoztatni, a helyi gazdaság, emberléptékű termelés fontosságát hirdetni, a kistermelők lokális ellátási láncban való felbecsülhetetlen szerepét, közreműködését hangsúlyozni.
Helyszín: Balassagyarmat felújított főtere, a Civitas Fortissima tér. A nyitónapon – s reményeik szerint a későbbiekben is – kulturális programokkal, gyermekfoglalkozásokkal, finom ételekkel, italokkal bővül a piac kínálata.

Programok Nógrád megyében

Címkék: termelő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Elszórtan záporok előfordulhatnak.

Keleten, délkeleten számíthatunk hosszabb napos időszakokra, máshol több felhő lesz az égen.

2024. Április 20. 06:00, szombat | Helyi

Speedmarathon!!!

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata.

2024. Április 19. 19:52, péntek | Helyi

A KDNP Nógrád vármegyei választmányának ülése

A Kereszténydemokrata Néppárt Salgótarjáni Alapszervezete látta vendégül a párt vármegyei választmányát csütörtökön délután a Szent József -plébánia Réz Marián termében.

2024. Április 19. 10:26, péntek | Helyi

Rendőrautóban érkezett a meglepetés.

Munkatársaink adományoztak a rászoruló családoknak Salgótarjánban, és a járás településein.