Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Március 29. 07:00, vasárnap | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Szociális földprogramot hirdetett az Emmi szociális hivatala

Szociális földprogramot hirdetett az Emmi szociális hivatala

Szociális földprogramot hirdetett az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) megbízásából a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal.

A közzétett nyílt pályázat eredményeként 3500 rászoruló családnak erősödhet az egzisztenciája, javulhat az életminősége a tárca várakozása szerint.

Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára pénteken Szécsényben tartott sajtótájékoztatót a 250 millió forint összegben - április 24-ei határidővel - kiírt felzárkózási program felhívásának részleteiről.
Az MTI-nek adott későbbi nyilatkozatában azt mondta, hogy az idén százharminc települést kívánnak bevonni a programba. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a földprogramot 1992-ben indította el az akkori szociális tárca "modellkísérletként", a Nógrád megyei település 1997 óta vesz részt a programban.
A felzárkózási program előnyei között említette a családok aktivizálását, amelyek így nem segélyen tengődnek, hanem maguk tudják megtermelni például a megélhetésükhöz szükséges terményeket. Fontosnak mondta azt is, hogy a szociális földprogramok beépülnek a helyi társadalomba, és sok olyan önkormányzat is van, amely területet ad a családok gazdálkodásához.
Az államtitkár tájékoztatása szerint az idei pályázat - az új családok bevonásán túl - azoknak is szól, akik a korábbi években már bekapcsolódtak a programba; őket most szeretnék "továbbléptetni", tehát abban segíteni őket, hogy termékeiket piacra tudják vinni.
Arra hívta fel a figyelmet, a programba új belépőknek nemcsak egyszerűen vetőmagot vagy takarmányt adnak, hanem szakmai "kísérést" is nyújtanak számukra a gazdálkodáshoz.
Utalt arra is, a szociális földprogram pályázataihoz az önkormányzattól vagy a Nemzeti Földalaptól lehet területet bérelni, de a családok saját ingatlanjain is lehet támogatott gazdálkodást folytatni.
A programba a családok az önkormányzatokon, közhasznú szervezeteken, nemzetiségi önkormányzatokon, alapítványokon, egyházakon vagy karitatív szervezeteken keresztül kapcsolódhatnak be. Pályázni vetőmag-, takarmány-, vagy eszközbeszerzésre lehet, de lehetőség van arra is, hogy a piacra jutást támogassák.
Czibere Károly beszámolt egy másik programjáról is; az államtitkár a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrőn péntek délután két új családi napközi megnyitóján vett részt.
Tájékoztatása szerint az új napköziket 45 millió forintos uniós pályázati forrásból alakították ki, a helyi református egyházközség működésében lévő intézmények összesen 14 - fél és három év közötti - gyereket tudnak befogadni.
Elmondta, míg a 2000-es évek közepén még csak 25 ezer, addig mostanra már 38 ezer férőhely van a bölcsődékben.
Jelezte, bölcsődéket a 10 ezernél több lakosú településeknek kell fenntartaniuk, ezért van szükség a kisebb településeken a családi napközikre, amelyekben jelenleg 8600 férőhely van, és amelyekre évente 2,3 milliárd forintot fordít a kormányzat a központi költségvetésből.

Címkék: szociális hivatal

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 20:48, kedd | Helyi

Esős, záporos, kissé szeles idő.

Egy ciklon halad át felettünk, emiatt felhős, borongós időben lesz részünk, és sokfelé számíthatunk esőre, záporokra, keleten, északkeleten zivatarokra is. Több tájegységünkön kiadósabb eső várható.

2024. Április 23. 15:45, kedd | Helyi

Sportkavalkád - sportválasztó és nosztalgia sportnap, 2024. május 31-én, a Sportcentrumban!

Válassz sportot Salgótarjánban! 2024. május 31-én, a Sportcentrumban! A salgótarjáni Városi Sportcentrumban sportválasztó és nosztalgia sportnapra várják az érdeklődőket.

2024. Április 23. 15:42, kedd | Helyi

Sportoló Nemzet sportszakmai országjárás indul májusban.

Sportoló Nemzet sportszakmai országjárás indul május elején, azzal a céllal, hogy a lehető legtöbb ember megismertessen a sport területén az elmúlt 14 évben elért eredményekkel.

2024. Április 23. 14:50, kedd | Helyi

Új szén-dioxid-megkötő módszert tesztelését kezdi meg az OMV-Petrom.

Új szén-dioxid-megkötő módszer tesztelését kezdi meg az OMV Petrom - közölte a kőolajipari vállalat.