Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Szeptember 19. 07:00, péntek | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Ólomkatonákból és fotókból nyílik kiállítás a Füleki Vármúzeumban

Ólomkatonákból és fotókból nyílik kiállítás a Füleki Vármúzeumban

Két kiállítást nyitnak meg pénteken a szlovákiai Füleki Vármúzeumban.

A Miniatűr történelem című tárlat hétezer ólomkatonával mutatja be a régi korok katonaéletét, a másik kiállítás 55 év távlatából ismerteti Fülek és Losonc múltját és az évtizedek alatt lezajlott változásokat - tájékoztatta az MTI-t a vármúzeum igazgatója.
Agócs Attila elmondta: a Miniatűr történelem - ólomkatonák az ókortól a második világháborúig című, Zsembera József és Homoki Gyula magángyűjteményéből összeállított vándorkiállítást több magyarországi és romániai várban és múzeumban mutatták már be, de Szlovákiában első alkalommal lesz látható az anyag.
Hozzátette: a több mint 7 ezer apró figurából álló tárlat a vár látogatóit régi korok katonaéletébe vezeti el az ókortól a második világháborúig. Az érdeklődők megismerkedhetnek a római légiósok, a perzsa harcosok, a hun lovasok, Mátyás király fekete seregének, a huszita és török seregek katonáinak, a napóleoni háborúk résztvevőinek és az 1848-49-es szabadságharc, valamint a II. világháború szembenálló hadseregeinek életképeivel.
Ezzel párhuzamosan nyílik a Vayszada+8 - Fülek és Losonc 55 év távlatából című kiállítás. Agócs Attila elmondta, hogy egy weblap néhány hónappal ezelőtt tette elérhetővé Vayszada (Vajszada) Károly fényképeit, amelyek hatalmas visszhangot váltottak ki Nógrád szlovákiai részén. A régió számára különösen érdekesek azok a szociofotók, amelyeket a szerző az 1950-es és 1960-as évek fordulóján fényképezett Fülek és Losonc utcáin.
A füleki kiállításon az eredeti felvételeket az egykori helyszíneken készült aktuális fényképek egészítik ki, amelyek elkészítésére öt füleki fényképész (Antal Milan, Mede Sándor, Mesiarik Marian, Micsuda András és Czikó Zsolt), valamint három losonci fotós (Puntigán József, Jozef Benovský és Ondrej Kamensky) vállalkozott.
A párhuzamosan bemutatott fényképek lehetőséget kínálnak az összehasonlításra, valamint az eltelt ötvenöt év alatt lezajlott társadalmi változások feletti elgondolkodásra - fogalmazott az igazgató.
Mindkét kiállítás november 15-ig lesz látható a füleki várban.

Címkék: fülek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 17:00, szerda | Helyi

VOLT EGYSZER EGY ACÉLGYÁR - VIDEÓN AZ 1. ÉS 2. RÉSZ

Az első rész: Az acélgyár "hagyatéka". Mit visz a patak víze? Mi rejtőzik a föld alatt? Mi maradt még a főépület legalsó szintjén? A második rész: Az acélgyár "aranykora". Riportunkban két korábbi dolgozó idézi fel a történteket...

2024. Április 24. 12:12, szerda | Helyi

Megbukott az adóellenőrzésen egy használtautó-kereskedő, 54 autót foglaltak le-

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit

2024. Április 24. 11:35, szerda | Helyi

Vádat emeltek egy internetes csaló ellen Egerben.

Internetes csalássorozat miatt emelt vádat az Egri Járási Ügyészség egy nő ellen, aki 2021 májusától több mint hat hónapon keresztül interneten elkövetett bűncselekményekből fedezte a kiadásait - közölte a Heves Vármegyei Főügyész

2024. Április 24. 10:45, szerda | Helyi

Magyar Fogorvosok Egyesülete: a fogorvoslás az egészségügy egyik leggyorsabban fejlődő ágazata.

A fogorvoslás az egészségügy egyik leggyorsabban fejlődő ágazata hangsúlyozta Nagy Katalin, a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnöke annak kapcsán, a szervezet ezer szakember részvételével nemzetközi konferenciát rendez csütörtökön.