Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Március 03. 12:00, kedd | Helyi
Forrás: infonograd

Olimpiai bajnokok sütötték a csörögefánkot Nógrád községben

Olimpiai bajnokok sütötték a csörögefánkot Nógrád községben

Hagyományőrzés és az olimpizmus szelleme – ennek a két eszmének jegyében rendeztek emlékezetes programot a minap Nógrád községben.

A Napraforgó Hagyományőrző és Szociális Egyesület, illetve a helyi dr. Hesz Mihály Általános Iskola szervezésében – a névadó kajakos olimpiai bajnok, valamint a szintén ötkarikás győztes vívónő Sákovicsné Dömölky Lídia közreműködésével kiváló esemény kerekedett.
A híres vár tövétől mintegy száz méterre lévő, tizennyolcadik században emelt katolikus templom szomszédságában található egykori egyházi iskolájánál – amit nemrégiben közösségi házzá korszerűsítettek – gyülekeztek a programok résztvevői. Benn, az épületben dr. Hesz Mihály, a település szülötte, az 1968-as mexikóvárosi olimpia kajak egyes ezer méteres győztese beszélgetett népviseletes asszonyokkal, Szórágy Gyuláné polgármesterrel, illetve a váci Boronkay szakközépiskola „olimpiatudor” diákjaival, míg egy másik szobában helybéli hölgyek szorgosan készítették elő a nap főszereplőjének, a böjti étekként számon tartott csörögefánknak a hozzávalóit – serényen „kezelték” a nyújtófát, dagasztottak bőszen. Nemsokára megérkezett a másik díszvendég, Sákovicsné Dömölky Lídia, az 1964-es tokiói játékok női tőrcsapatának aranyérmes tagja, akit dr. Jakabházyné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára kísért el – így kezdődhetett az ünnepség megnyitója, Bényi Endre egykori nógrádi kántortanító emléktáblája előtt.
Babatiné Márton Márta, az iskola igazgatója köszöntő szavait követően Piroska János, a nógrádi Nagyboldogasszony Alapítvány kuratóriumi elnöke idézte fel a kántortanító életútját, felemlegetve, hogy a két világháború közötti időszakban Bényi Endre mi mindent tett a kis község kulturális életéért, a cserkész – és leventemozgalom fejlesztéséért, a katolikus hitközség megerősítéséért. Dr. Hesz Mihály szintén szólt néhány szót az elődről, köszöntve az érdeklődők soraiban a kántortanító kilencven esztendős leányát.
Ezután következett a „főzőcske de okosan” programrész. A közösségi ház egyik szobájában berendezett „sütőhelyen” a hatodik osztályos tanulók vállalták, hogy a csörögefánkot együtt készítik el a hírneves sportolókkal – akik szintén kötényt kaptak, Hesz Mihályén például „a konyha királya” felirat díszelgett. Nyilas Kálmánné, a Napraforgó egyesület vezetője és egy segítője iránymutatásával indultak a műveletek, és természetesen kis ismeretterjesztő foglalkozás is zajlott menet közben, milyen alapanyagok szükségeltetnek eme ízes étel előállításához, milyen elmaradhatatlan hozzávalókkal kell még finomabbá tenni ezt a süteményt. Némi anekdotázás is vegyült a munkákba, amelyekben a víg kedélyű kajakos bajnok járt az élen.
Amint befejeződött a főzőcske-oktatás a nép elindult a közeli művelődési házba, amelynek kistermében Végh József nyugat-nógrádi helytörténész várta a résztvevőket. Diaképes előadásában a farsangi ünnepkör különböző szokásait mutatta be, a rönkhúzástól, a dőrejáráson át a szlovák ajkú vidékek kiszebábu-égetésén keresztül a hamisítatlan mohácsi busójárásig. Megtudhattuk azt is, hogy a busóknak emléket állító mohácsi oszlopművet a bánki Laluja András szobrászművész készítette.
Az olimpiai bajnok vendégekkel Hegedűs Henrik balassagyarmati újságíró-olimpiatörténész beszélgetett pályafutásuk nagy napjairól, a tokiói és mexikóvárosi sikerekről. Sákovicsné Dömölky Lídia felidézte a női tőr csapat finálé legizgalmasabb pillanatait, amikor a szovjet válogatott ellen az utolsó asszóban ő vitte be a végső győzelmet jelentő találatot. Hesz Mihály – akit a gyerekek csak „Misa bácsiként” szólítanak itt, Nógrádon – pedig arról mesélt, micsoda erőfeszítések szükségeltettek, hogy a mexikói magaslati, oxigénhiányos viszonyokban is maradjon kellő energia az utolsó méterekre, s így előzze meg hatalmas hajrával a szovjet-orosz Saporenkót.
Az élménybeszámoló végén a diákok virágokkal és a csörögefánk okleveles formába bújtatott receptjével köszönték meg a hírességeknek, hogy eljöttek hozzájuk, majd együtt elfogyasztották a finom ebédet.

Forrás: nynapok.blogspot.hu

Címkék: nógrád

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 17:00, szerda | Helyi

VOLT EGYSZER EGY ACÉLGYÁR - VIDEÓN AZ 1. ÉS 2. RÉSZ

Az első rész: Az acélgyár "hagyatéka". Mit visz a patak víze? Mi rejtőzik a föld alatt? Mi maradt még a főépület legalsó szintjén? A második rész: Az acélgyár "aranykora". Riportunkban két korábbi dolgozó idézi fel a történteket...

2024. Április 24. 12:12, szerda | Helyi

Megbukott az adóellenőrzésen egy használtautó-kereskedő, 54 autót foglaltak le-

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit

2024. Április 24. 11:35, szerda | Helyi

Vádat emeltek egy internetes csaló ellen Egerben.

Internetes csalássorozat miatt emelt vádat az Egri Járási Ügyészség egy nő ellen, aki 2021 májusától több mint hat hónapon keresztül interneten elkövetett bűncselekményekből fedezte a kiadásait - közölte a Heves Vármegyei Főügyész

2024. Április 24. 10:45, szerda | Helyi

Magyar Fogorvosok Egyesülete: a fogorvoslás az egészségügy egyik leggyorsabban fejlődő ágazata.

A fogorvoslás az egészségügy egyik leggyorsabban fejlődő ágazata hangsúlyozta Nagy Katalin, a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnöke annak kapcsán, a szervezet ezer szakember részvételével nemzetközi konferenciát rendez csütörtökön.