Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Június 19. 07:00, péntek | Helyi

Múzeumok éjszakáján börtönlátogatás

Múzeumok éjszakáján börtönlátogatás

Balassagyarmati Fegyház és Börtönbe, valamint a vármegyeháza egykori tömlöcébe is ellátogathatnak a kíváncsiak a Múzeumok éjszakáján szombaton.

Fegyházlátogatást szerveznek a balassagyarmati Fegyház és Börtönbe, valamint a vármegyeháza egykori tömlöcébe is ellátogathatnak a kíváncsiak a Múzeumok éjszakáján szombaton. A Nógrád megyei programok sorában lesz tűzszentelés, éjszakai játszóház és üvegtörténeti kiállítás is.

Balassagyarmaton a börtön programjában először az 1973-as túszejtésről, Magyarország első túszdrámájáról tudhatnak meg részleteket a látogatók a Madách moziban, ahonnan 14 órától félóránként indul a rabszállító gépjármű Szügybe, abba a tömlöcbe, amelyben a börtön elődjeként tartották fogva a bűnözőket. A reformkori kiállítás a kor sajátos körülményeit mutatja be.

A rabomobil a fegyház és börtönbe szállítja vissza a vendégeket, a 170 éves intézet udvarán, pincéjében és kápolnájában is látnivalókkal és előadásokkal készülnek, de az elítélteket foglalkoztató Ipoly Cipőgyár Kft. is bepillantást enged több mint 60 éves múltjába.

A szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum tüzes borok és párlatok bemutatójával összekötött esti kalandtúrát szervez az épületben és tárlatvezetéseket a pincétől a nyugati bástya kilátójáig. Sötétedés után jön a tűzszentelés és a napkerék-gördítés a múzeumtól a belváros körül. A művelődési központ a Smokin' Trio dzsesszkoncertjével, tűztánccal és tűzzsonglőrökkel készül a Múzeumok éjszakájára Szécsény sétálóutcájában.

A balassagyarmati Palóc Múzeum éjszakába nyúló nemezelést kínál kicsiknek és nagyoknak, valamint éjszakai játszóházat a gyerekeknek palóc népi gyermekjátékokkal. "Egy kis éji zene" is várja a látogatókat, többek között Mozart, Beethoven, Schubert vagy Chopin műveivel. Emellett játékos tárlatvezetést tartanak az állandó kiállításokon és folyamatosan vetítik az archív fotókat a Helytörténeti Gyűjteményből válogatva.

A salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban szombaton nyitják meg a nagyközönség előtt az Üvegváros című állandó kiállítást, a 2009-ben megszűnt Salgótarjáni Öblösüveggyár történeti és üvegművészeti tanulmányi raktárát, ahol több mint ötezer tárggyal, munkaeszközökkel, filmekkel mutatják be a 120 éves szakmai munkát. Az érdeklődők este az üvegfestéssel is megpróbálkozhatnak, és busszal átutazhatnak az öblösüveggyártásban jelenleg is működő Tarján Glass Kft.-hez. A salgótarjáni éjszaka tűzzsonglőr produkcióval zárul a Lángoló Leguánokkal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 20:48, kedd | Helyi

Esős, záporos, kissé szeles idő.

Egy ciklon halad át felettünk, emiatt felhős, borongós időben lesz részünk, és sokfelé számíthatunk esőre, záporokra, keleten, északkeleten zivatarokra is. Több tájegységünkön kiadósabb eső várható.

2024. Április 23. 15:45, kedd | Helyi

Sportkavalkád - sportválasztó és nosztalgia sportnap, 2024. május 31-én, a Sportcentrumban!

Válassz sportot Salgótarjánban! 2024. május 31-én, a Sportcentrumban! A salgótarjáni Városi Sportcentrumban sportválasztó és nosztalgia sportnapra várják az érdeklődőket.

2024. Április 23. 15:42, kedd | Helyi

Sportoló Nemzet sportszakmai országjárás indul májusban.

Sportoló Nemzet sportszakmai országjárás indul május elején, azzal a céllal, hogy a lehető legtöbb ember megismertessen a sport területén az elmúlt 14 évben elért eredményekkel.

2024. Április 23. 14:50, kedd | Helyi

Új szén-dioxid-megkötő módszert tesztelését kezdi meg az OMV-Petrom.

Új szén-dioxid-megkötő módszer tesztelését kezdi meg az OMV Petrom - közölte a kőolajipari vállalat.