Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. December 18. 12:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Környezeti károk ellen az életminőség javításáért

Környezeti károk ellen az életminőség javításáért

Megyénket is érintő monitoringrendszert épített ki a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség.

A napokban átadott, másfél milliárd forintos fejlesztést svájci támogatásból finanszírozták.A tájékoztatás szerint a szervezet így képes megelőzni a szennyeződések által okozott környezeti károk kialakulását, óvni a lakosság és az élővilág egészségét.
A projekt során beszerzett eszközök hozzájárulnak a Budapesten, valamint a Pest és Nógrád megyében élő mintegy 4 millió ember életminőségének, életkörülményeinek javításához és annak megőrzéséhez. A technikai eszközök beszerzésére és magára a projektre a felügyelőség összességében 5 millió 974 ezer svájci frankot nyert, melyből a svájci állam támogatásának összege 5 millió 78 ezer frankot tett ki.
A projekt révén a felügyelőség képessé vált a korszerű követelmények mentén minden környezeti elemre kiterjedő monitoring tevékenység ellátására, a különböző szennyezőanyag-kibocsátások mérésére. A rendszer által szolgáltatott adatok és mérések kellően strukturált információs bázist jelentenek majd a közérdekű panaszok kivizsgálása során.
Az új rendszer lehetőséget teremt arra, hogy a felügyelőség munkatársai hatásosan mérhessék fel a törvényesen működő, illetve elhagyott vagy illegális módon üzemelő hulladéklerakók állapotát, feltárhassák a környezeti kockázatokat ezek felszámolásának és rekultivációjának megtervezéséhez. A rendszer egyik legfontosabb feladata, hogy alapadatokat szolgáltasson a hatósági és tervezői tevékenységhez.
A bemutatott mérőautó a levegő minőségéről szolgáltat adatokat. Méri a szállópor (PM10) koncentrációját, amely az őszi-téli időszakban kialakuló kedvezőtlen meteorológiai körülmények miatt fokozott figyelmet igényel. Továbbá információt szolgáltat a levegő szennyező gázkomponenseiről, valamint lehetőséget termet a mintavételre, amely a további laboratóriumi vizsgálatok alapfeltétele.
Az Európai Bizottság és Svájc 2006-ban állapodott meg arról, hogy a svájci kormány 1 milliárd svájci frankkal támogatja a 10 újonnan csatlakozott országot, amelyből Magyarország 130 millió 738 ezer frankkal, mintegy 31 milliárd forinttal részesedett. A Svájci-Magyar Együttműködési Program két célkitűzést követ, egyrészt a Magyarország és az Európai Unió fejlettebb államai közötti gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentését, másrészt Magyarországon a környezeti és gazdasági fenntartható fejlődés biztosítását - tartalmazza a tájékoztatás.

Címkék: monitoring

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 19:52, péntek | Helyi

A KDNP Nógrád vármegyei választmányának ülése

A Kereszténydemokrata Néppárt Salgótarjáni Alapszervezete látta vendégül a párt vármegyei választmányát csütörtökön délután a Szent József -plébánia Réz Marián termében.

2024. Április 19. 10:26, péntek | Helyi

Rendőrautóban érkezett a meglepetés.

Munkatársaink adományoztak a rászoruló családoknak Salgótarjánban, és a járás településein.

2024. Április 19. 08:51, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat az egész napos sebességmérő akció helyszíneire.

Huszonnégy órás sebességmérő akciót tart a rendőrség április 19-én reggel 6 órától, a helyszínekre bárki tehet javaslatot.

2024. Április 19. 08:28, péntek | Helyi

Tűzoltók a toronyházban.

A Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szituációs begyakorló gyakorlatot tartott a héten a vármegyeszékhely és Bátonyterenye hivatásos tűzoltóinak Salgótarjánban, az Erzsébet téren.