Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Február 27. 12:00, péntek | Helyi
Forrás: infonograd

Könyv Süsü "apjáról"

Könyv Süsü

„Én vagyok a híres egyfejű…” – Bodrogi Gyula hangján ez a dal hazánkban mindenkinek ismerős lehet, hiszen nemzedékek nőttek fel Süsü a sárkány kalandjain.

Azt viszont sokkal kevesebben tudják, ki volt a bábfigura megalkotója: Lévai Sándor báb - díszlettervező művész, aki Balassagyarmaton született, és nemrégiben könyv készült róla.
A kötet bemutatóján, amit a Madách Imre Városi Könyvtár olvasótermében rendeztek, dr. Csongrády Béla közíró beszélgetett a szerzővel, Shah Gabriella művészettörténésszel.
Dr. Csongrády Béla a terefere felvezetésében arra utalt, hogy szűkebb pátriánkban a zsenik mellett is voltak olyanok, akik értékeset, maradandót alkottak, akik ha nem is érték el Mikszáth és Madách magasságait, de a nagyok árnyékában, vagy ahogy Szabó Károly fogalmazott, „irodalmi aprószentekként” gazdagították a város és a környék kulturális életét. E sorba tartozik Lévai Sándor is.
A „Sanyi manó” címet viselő könyv készítésének hátteréről kiderült, hogy Shah Gabriella négy évvel ezelőtt figyelt fel az önmagát is gyakran háttérbe szorító, a nyilvánosságot nem igazán kedvelő művészre. Aki Balassagyarmaton született, Kemencén nőtt fel, és az Ipoly-parti városban járt középiskolába – körülbelül ennyi a kötődése Nógrád megyéhez, hiszen élete java részét a fővárosban töltötte.
A művészettörténész-szerző felidézte, milyen nehéz is volt felkutatni azokat az embereket, akik érdemi segítséget nyújthatnak Lévai Sándor teljes életművének kibontásához. Lépésről-lépésre jutott el a családtól, a fiútól, Lévai Balázstól a munkatársakon, így például Takács Vera dramaturgon keresztül mindaddig, míg kötetbe rendezhette a kapott információkat. Nagy öröm egy a kutatónak – fogalmazott Shah Gabriella -, ha az alany precíz ember, és a Süsü-báb készítője ilyen volt. Komoly levelezésre bukkant a hagyatékában, és az egykori kollégák is megerősítették, mekkora gonddal figyelte egy-egy bábfigura alkotásának folyamatát. Süsünél például szabad kezet kapott, de erre a tökéletességre törekvésre jellemző, ha a varrás során elcsúszott egy-egy öltés, az már botránnyal ért fel a szemében. De nem csupán a híres sárkány fűződik Lévai nevéhez: a Futrinka utca jól ismert állatai, Böbe baba, és sok-sok színházi jelmez és díszlet, hiszen dolgozott többek között a népszerű „Cimbora”, „Tízen túliak társasága”, vagy a „Zsebtévé” televíziós műsorok stábjában is. Hiába alkotott azonban serényen, visszavonultságából nem engedett, és a Balázs Béla-díjat is visszautasította, márpedig ez a honi művészvilág legjelesebb (és politikamentes) kitüntetésének számít.
A könyvbemutatón elhangzott még, hogy nagyon sok támogató állt a kötet kiadásának kezdeményezése mögé, és mind-mind nagymértékben hozzájárultak, hogy ilyen gyorsan nyomdakész lett a mű. Amit majd nemsokára egy film is követhet Lévai Sándor munkásságáról.

Forrrás: nynapok.blogspot.hu

Címkék: süsü

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:21, szombat | Helyi

Kerékpárosbarát szezonnyitót tartanak a hétvégén.

Idén is meghirdette a szezonnyitó kerékpárosbarát hétvégét a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) április 20-21-ére, az eseményhez több mint 80 vendéglátóhely, szálláshely és látványosság csatlakozott.

2024. Április 20. 09:09, szombat | Helyi

BMW-Lufthansa-megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között.

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között.

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Elszórtan záporok előfordulhatnak.

Keleten, délkeleten számíthatunk hosszabb napos időszakokra, máshol több felhő lesz az égen.

2024. Április 20. 06:00, szombat | Helyi

Speedmarathon!!!

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata.