Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Október 02. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Anyaméhen belül operáltak a pécsi klinikán

Anyaméhen belül operáltak a pécsi klinikán

Magyarországon először sikerült az anyaméhben megoperálni ikreket. A beavatkozást a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján végezték. A műtétre azért volt szükség, mert az egyik magzatnál túl sok, a másiknál túl kevés volt a magzatvíz - tudatta az InfoRádió.

Az operációt végző Molnár Gábor szülész-nőgyógyász az InfoRádióban elmondta: az úgynevezett iker-iker transzfúziós szindróma nagyon ritka rendellenesség, az egypetéjűiker-terhességek körülbelül tizenöt százalékánál fordul elő. Ennél a rendellenességnél az egyik magzat a másiknak vért ad, emiatt az egyiknek túl sok lesz a magzatvize, a másiknak pedig túl kevés - magyarázta a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati klinikájának orvosa.

Hozzátette: ebben a kórképben nagyon magas a magzati halálozási arány. Ha nem avatkoznak közbe időben, a magzatok nyolcvan - kilencven százaléka még a méhen belül életét veszti, de a megszülető babák is súlyos neurológiai károsodással jönnek a világra.

Eddig Magyarországon nem volt lehetőség arra, hogy ezt a beavatkozást elvégezzék. 2010-ben kezdődött az a program, amely lehetőséget adott arra, hogy a Nyugat-Európában már alkalmazott műtéti technikát itthon is meghonosítsák. Az eljárásban a sztetoszkópos lézerkezeléssel az anyaméhben, a méhlepényen futó érösszeköttetéseket elzárják. A pécsi klinikának egy pályázattal és külföldi hallgatók adományainak segítségével sikerült a szükséges műszereket beszereznie. Az orvosok Hamburgban sajátították el az eljárást.

Az első sikeres műtétet júliusban hajtották végre a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján. A kismama a terhesség 21. hetében járt, egy előrehaladott, hármas stádiumú iker-iker transzfúziós szindrómával.

A babák Sámson és Zoárd szeptember 15-én születtek meg, mindketten jól vannak.

Ha a szakma is támogatja, akkor a jövőben országos centrumként, a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája végezheti majd a hasonló műtéteket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő