Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2014. Október 23. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A cukorbevitel csökkentésével megelőzhető a fogszuvasodás

A cukorbevitel csökkentésével megelőzhető a fogszuvasodás

Gyerekkorából talán mindenki számára ismerős a mondás, miszerint a cukor fogyasztása tönkreteszi a fogakat, igaz ekkor még nem igazán törődik vele senki. Ezért nem meglepő annak a tanulmánynak az eredménye, amely a cukorbevitel csökkentését javasolja a fogkárosodás elkerülése érdekében, s amit felnőtt korban már talán mindenki komolyabban vesz - írja a Fox News.

A kutatók azt találták, hogy az idő múlásával, ahogy a hozzáadott cukrok fogyasztása emelkedett, úgy nőtt a fogszuvasodással küzdők aránya is. Ezért az egészségesebb fogak érdekében a szakértők azt tanácsolják, napi 3, de maximum százalékra csökkentse mindenki a hozzáadott cukorból bevitt kalóriamennyiség arányát. A WHO jelenlegi irányelve szerint sem lehet ez több, mint napi 5 százalék.

Hogy ez pontosan mit is jelent? Egy átlagos férfi naponta 2000 kalóriát fogyaszt, ami azt jelenti, hogy maximum 100 kalóriát vihet be a szervezetébe hozzáadott cukrokból, ami egy pohár narancslének felel meg.

Mit tehet a fogszuvasodás megelőzése érdekében? Válasszon természetes cukrokat tartalmazó egészséges ételeket, mint a gyümölcsök, a zöldségek vagy a gabonafélék és gondoskodjon róla, hogy elfogyasztásuk után mindig mosson fogat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.