Városlista
2019. március 26, kedd - Emánuel

Blog | Ízkollázs

2014. Május 30. 08:16, péntek

Zöldspárgás rizottó

Zöldspárgás rizottó

Laktató, húsmentes egytálétel.

Hozzávalók 4 adaghoz:
-35 dkg rizottó rizs (nem megmosva),
-kb. 1,5 l csirkehúsleves/zöldségalaplé (a leves/alaplé egy részét helyettesíthetjük a spárga főzőlevével),
-2 dl fehérbor,
-1 csomag zöldspárga,
-3 ek vaj,
-1 hagyma felaprítva,
-2 gerezd zúzott fokhagyma,
-1 csésze (2,5 dl) reszelt parmezán (vagy Grand Pandano, vagy Pecorino - a lényeg, hogy kemény sajt legyen) + a díszítéshez,
-só,
-fehérbors,
-1 reszelt citrom héja,
-2 ek frissen facsart citromlé,
-petrezselyemzöld,
-3 perces buggyantott tojás.

A spárgák fás végét vágd le és karikázd fel kb 1 cm vastagságúra. A spárga csúcsát hagyd meg szeletelés nélkül. Főzd meg forrásban lévő, enyhén sós vízben kb. 2 percig. Így még ropogós marad.

Egy (lehetőleg vastag falú) lábasban melegíts fel 1 ek vajat. Ezen pirítsd üvegesre a felaprított hagymát, majd add hozzá a zúzott fokhagymát, amivel pirítsd tovább 1-2 percig. Erre jön a (száraz) rizottó rizs. Pirítsd 2-3 percig folyamatosan kevergetve.

A hagymás-rizses keveréket öntsd fel a borral, főzd kevergetve, közepes lángon. Ha már elpárolgott, és a rizs majdnem beszívta a bort, jöhet az alaplével főzés. Fontos, hogy mindig csak meleg, forró alaplevet adj a rizshez, apránként. (Amikor a folyadékot már majdnem beszívta a rizs, akkor adjuk hozzá a következő merőkanál folyadékot.) Főzd közepes lángon, gyakori kevergetés mellett. Amikor a rizs már puha (de nem szétfőtt!) és még marad egy kis alaplé alatta, keverd hozzá a maradék vajat, a csészényi reszelt parmezánt, az 1-2 ek citromlevet és a roppanósra főzött spárgát. Sózd és borsozd, végul pedig hintsd meg a reszelt citromhéjjal és a felaprított petrezselyemmel. Hagyd pihenni lefedve 4 percig.

Tálalás előtt készítsd el a 3 perces buggyantott tojást.

Ne feledd, szívesen várjuk a te receptedet is!

Receptjeink

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Január 20. 11:49, szerda | Ízkollázs

Gumicukor házilag

Igaz, nem teljesen olyan az állaga, ez inkább zselé. Nem kell hozzá sok hozzávaló és pikk-pakk elkészíthető.

2015. Április 23. 08:54, csütörtök | Ízkollázs

Madártej torta

2007. Ország Tortája

2015. Április 22. 08:49, szerda | Ízkollázs

Fahéjas golyócskák

A fahéj szerelmeseinek.