Városlista
2018. szeptember 24, hétfő - Gellért

Blog | Ízkollázs

2013. December 25. 13:19, szerda

Napraforgó télen is!

Napraforgó télen is!

Napraforgó télen is? Miért ne? Na nem úgy, hanem sütemény formájában. Mutatós és nagyon finom! Vendégvárásra is kiváló és kreatívkodhatsz is vele - mind az ízesítéssel, mind formailag.

Hozzávalók:

A tésztához:
-50 dkg liszt,
-1 tojás,
-1 kis doboz joghurt (lehet tejföl is),
-3 evőkanál olaj,
-1,5 teáskanál só,
-1 evőkanál cukor,
-kb. 1,8 dl víz,
-2 dkg élesztő,
-szezámmag,
-fekete szezámmag.

A töltelékhez:
-25 dkg sonka (lehet más egyéb felvágott),
-1 kis doboz tejföl,
-mustár,
-hagyma finomra vágva,
-só,
-bors,
-1 tojás a lekenéshez,
-10 dkg reszelt sajt.

A töltelékhez vágd apróra a sonkát, adj hozzá egy kevés tejfölt, mustárt, sót, borsot, finomra aprított hagymát és reszelt sajtot.

A tészta hozzávalóit jól dolgozd össze - kissé lágyabb de nem ragacsos tésztát kell, hogy kapj. Dagaszd és kelesztd duplájára. Ezután enyhén lisztezett felületre borítsd ki, négy egyenlő részre oszd el. (Így 2 napraforgó jön ki belőle.)
Az egyik tésztát kb. 2-3 mm vastag kör alakra nyújtjsd ki, majd egy sütőpapírral tedd a tepsidre, és kend meg a töltelék felével.
Nyújtsd ki a következő lapot és fedd be vele a tölteléket. Egy pohár száját mártsd bele lisztbe, majd a tészta közepét nyomd meg vele. Vigyázz, hogy ne szakítsa át a tésztát!(Ez lesz a napraforgó közepe.)
Pizzavágóval vagy egy éles késsel csíkozd fel a tésztát úgy, hogy hagyd ki a közepére szúrt kört - először négy, majd nyolc, végül tizenhat részre - majd minden csíkot azonos irányban egyszer-kétszer tekerj meg. Fél órán át hagyd pihenni, majd egy egész felvert tojással kend le.

A közepét fekete szezámmaggal szórd meg, a többi részét pedig szezámmaggal.
Előmelegített sütőben 180 fokon 15 perc alatt süsd szép pirosra.

Kép forrása: www.olcso-receptek.hu

Szívesen várjuk a Te receptedet is az info@infonograd.hu-ra!
Ha bármilyen kérdésed vagy észrevételed van: írj!

További receptjeink

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Január 20. 11:49, szerda | Ízkollázs

Gumicukor házilag

Igaz, nem teljesen olyan az állaga, ez inkább zselé. Nem kell hozzá sok hozzávaló és pikk-pakk elkészíthető.

2015. Április 23. 08:54, csütörtök | Ízkollázs

Madártej torta

2007. Ország Tortája

2015. Április 22. 08:49, szerda | Ízkollázs

Fahéjas golyócskák

A fahéj szerelmeseinek.