Városlista
2019. március 23, szombat - Emőke, Botond, Ottó, Kartal

Blog | Ízkollázs

2013. November 27. 09:50, szerda

Mennyei édességek, amelyeket még Gombóc Artúr is megirigyelne!

Mennyei édességek, amelyeket még Gombóc Artúr is megirigyelne!

Mentsd meg a földet! Ez az egyetlen hely, ahol csokit lehet kapni.

"Ha megkérdezték tőle, hogy milyen csokoládét szeret a legjobban, habozás nélkül fújta: a kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét, a tömör csokoládét, a lyukas csokoládét, a csomagolt csokoládét, a meztelen csokoládét, az egész csokoládét, a megkezdett csokoládét, az édes csokoládét, a keserű csokoládét, a csöves csokoládét, a mogyorós csokoládét, a tejcsokoládét, a likőrös csokoládét, a tavalyi csokoládét, az idei csokoládét, és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon." /Gombóc Artúr/

Itt és most pedig csokoládés édességek következnek:

Karamellás csoki kehely

Hozzávalók:
-200g barna cukorból elkészített karamell,
-170g étcsokoládé,
-1-2 sima Grissini,
-2 evőkanál kókuszreszelék,
-100ml tejszín,
-50ml tej,
-1 evőkanál vaj (a karamellhez).

Barna cukorból és egy evőkanál sótlan vajból készíts karamellt, majd oszd el a két mutatós pohárba. Olvaszd fel a csokoládét. A grissinit törd rövid darabokra, majd mártsd mindkét végét a csokoládéba. Tedd egy rácsra, majd várd meg, amíg a csoki kicsit megdermed. Ha ez megvan, forgasd bele barna cukorba vagy kókuszreszelékbe kókuszreszelékbe.Helyezd őket egy tepsire, majd rakd hideg helyre tálalásig.
Keverd össze a tejszínt és a tejet a maradék olvasztott csokoládéval, majd keverd nagyon simára. Öntsd a karamell tetejére, majd hűtsd legalább 2 órát, vagy legfeljebb 24 órát. Szolgáljuk kókusszal leszórva a csokis grissinivel.

Dupla csokis kalács

Hozzávalók:
-175g lágy vaj,
-175g porcukor,
-3 tojás,
-140g rétesliszt,
-85g őrölt mandula,
-½ teáskanál sütőpor,
-100ml tej,
-4 evőkanál kakaópor,
-50g étcsokoládé + a tetejére.

Melegítsd elő a sütőt 160°C-ra, vajazd, majd béleld ki egy 900g-os gyümölcskenyér formát, vagy két kisebbet sütőpapírral.
Verd fel a vajat és a cukrot egy elektromos habverővel, amíg könnyű és puha állagú krémet kapsz.Verd hozzá a tojást, szitáld hozzá a lisztet, a mandulát és a sütőport. Öntsd hozzá a tejet és szórd hozzá a kakaót. Keverd hozzá a tört csokoládét, majd jól dolgozd el a tésztát. Kapard a tésztát a formába, majd süsd 45-50 percig - tűpróbáig.
Hűtsd le a formában, majd tedd ki egy rácsra továbbhűlni. Olvaszd fel az étcsokoládét vagy a fehér csokit és öntsd le a kalács tetejét.

Csokoládés álom

Hozzávalók:
-125 ml liszt,
-1/3 csésze őrölt mandula,
-110 g vaj,
-125 g cukor,
-3 tojás,
-85 g étcsokoládé,
-30 g tejcsokoládé,
-2 evőkanál erős kávé.

Szitáld a lisztet egy tálba. A vajat a cukorral keverd puhára, majd hozzájuk a tojások sárgáját. A tojások fehérjét egy külön tálban habverővel verd kemény habbá.
Olvaszd fel a csokoládét, majd keverd hozzá a kávét. A vajas-tojássárgás keverékhez add hozzá a csokoládét és keverd el jól. Most felváltva add hozzá a lisztet és az őrölt mandulát. Végül pedig forgasd bele a tojáshabot óvatos mozdulattal.
Vajazd, lisztezd ki egy közepes tortaformát, és süsd 25 percig, 175°C-on. Vedd ki, majd kedved szerint tálald porcukorral leszórva, gyümölcsökkel meghintve, vagy csokimázzal bevonva.

Csokoládékehely

Hozzávalók:
-200 g étcsokoládé,
-4 evőkanál citromlé,
-3 körte (de lehet alma, narancs vagy banán is),
-400 ml csokifagylalt,
-1,5 dl tejszín,
-3 evőkanál konyak,
-csokireszelék vagy darált dió,
-tejszínhab.

A csokoládé felét törd darabokra, a másikat reszeld le. Azt amelyiket darabokra törted tedd bele egy lábasba és olvaszd meg. A fagylaltot vedd ki a hűtőből, hogy egy kicsit felengedjen és ne legyen annyira keményt.
Hámozd meg a körtét (de lehet alma, narancs, banán is) mosd át, majd vágd kis darabokra és oszd el az előkészített desszertes poharakban. A gyümölcsöket locsold le citromlével.
Keverd a tejszínt a fagylalthoz, majd add hozzá a konyakot. A krémet rétegezd a kehelybe. Keverd fel kicsit az olvasztott csokit és öntsd le vele a fagylaltot. A tetejére jöhet a reszelt csoki, majd ismét egy kis fagylalt. A tetejére fújj tejszínhabot. Díszítsd reszelt csokival, darált dióval.

Azonnal tálaljuk, mert a fagyi gyorsan felolvad.

Csokoládés habcsók

Hozzávalók:
-4 tojásfehérje,
-5 dkg tejcsokoládé,
-20 dkg porcukor,
-1 kávéskanál ecet

A sütőt melegítsd elő 130°C-ra. A csokoládét olvaszd fel egy bögrében, vagy ha van időd, akkor vízgőz felett. A porcukrot szitáld egy tálba. A tojásfehérjét vízgőz fölött verd kemény habbá, miközben kis adagonként adod hozzá a porcukrot, majd a legvégén keverd bele az ecetet.
Az olvasztott csokoládét finom mozdulatokkal keverd a habhoz. Hagyhatod márványosra is, de teljesen el is keverheted benne. A csokis habot töltsd egy habnyomó zsákba, majd formálj habcsókokat, kis halmokat egy sütőpapírral bélelt tepsire. Körülbelül 30-40 perc alatt elkészülnek.

Mandulás forrócsoki

Hozzávalók:
-500 ml tej,
-250 ml tejszín,
-100g tejcsokoládé,
-30g cukrozott kakaó,
-4 evőkanál mandula likőr,
-A díszítéshez használhatsz mandulapelyheket és csokit.

Először készítsd elő a 4 csészét és önts egy-egy evőkanálnyi likőrt mindegyik pohár aljára. Egy nagy fazékban forrald fel a tejet és a tejszín felét.
Add hozzá a forró tejhez a cukrozott kakaót. Csökkentsd a hőfokot, és adj hozzá egy kis tört csokoládét, keverd addig, amíg csokoládé megolvad. Folyamatos keverés mellett tartsd melegén további 1 percig. Ezután vedd le a tűzről, és öntsd a csészékbe a csokoládét.
A maradék tejszínt verd habosra, majd öntsd a poharak tetejére. Hintsd meg mandulával, díszítheted reszelt csokival.

Karamellás csokoládé felfújt

Hozzávalók a szufléhoz:
-100 g 70%-os keserű csokoládé,
-50 g vaj,
-2 tojás sárgája,
-4 tojás fehérje,
-1 evőkanál keserű kakaópor,
-1/2 evőkanál liszt,
-csipet fahéj.

Hozzávalók a karamell öntethez:
-1 csésze cukor (nádcukor is lehet),
-1 csésze tejszín,
-1 kávéskanál étkezési keményítő.

A csokoládét a vajjal lassú tűzön, vagy gőz felett olvaszd fel, kissé hűtsd ki. Keverd hozzá a tojások sárgáját, a kakaóport, a lisztet, és a csipet fahéjat.
A tojások fehérjét verd kemény habbá, majd lazán forgasd bele a csokis masszába.
Alaposan kivajazott, és porcukorral meghintett szuflé formákba töltsd a krémet, és vízfürdőben, 180-200 fokon, 10-12 perc alatt süsd készre.
A cukrot karamellizáld, öntsd hozzá a tejszínt, és állandóan kevergetve sűrítsd be egy kevés, vízzel elkevert étkezési keményítővel.A szufflét tedd tányérra, porcukorral hintsd meg, tejszínhabbal díszítsd, és a karamell öntettel tálald.

Mogyorós csokitorta ricottával

Hozzávalók (18 cm-es tortaformába, 6-8 szelethez):
-100 g mogyoró,
-120 g tönköly finomliszt,
-50 g kakaó (20%),
-1 ek. (foszfátmentes) sütőpor,
-1/4 tk. só,
-130 g (nád)cukor,
-2 nagy tojás,
-125 g ricotta (fél doboz),
-180 ml olaj,
-50 ml tej,
-50 g csokicsepp (70%-os étcsokoládé).

Tonkababos csokipudinghoz:
-400 ml zsíros tej,
-200 ml tejszín,
-fél tonkabab,
-2 tojássárga,
-2 ek. keményítő (30 g),
-80 g (nád)cukor,
-150 g (70%os) étcsokoládé.

A mogyorót sütőben pirítsd meg, majd dörzsöld le a héját. Hagyd kihűlni, majd őröld apróra.
A sütőt melegítsd elő 160 fokra. A tepsit vajazd ki, tegyél az aljára sütőpapírt.
A lisztet, a kakaót, a sót és a sütőport keverd össze. A tojásokat a cukorral kifehéredésig keverd robotgéppel. Add hozzá a ricottát, az olajat és a tejet. Forgasd bele a száraz anyagokat és végül add hozzá a csokidarabokat. 30-40 perc alatt süsd meg.

A tejből tegyél félre fél decit. 350 ml tejet és 200 ml tejszínt főzz fel úgy, hogy benne volt a fél tonkabab. A maradék fél deci tejet keverd össze a tojássárgákkal, a keményítővel és a cukorral. A tojássárgás keverékre önts egy keveset a forró tejes-tejszínes főzetből. Végezz hőkiegyenlítést. Fontos, hogy mindig csak egy kevés forró folyadék kerüljön a tojássárgás keverékre, mert különben rántotta lesz belőle. Apránként szinte az összes forró folyadékot tedd rá a tojássárgás keverékre, majd tedd vissza a lábosba átszűrve (ezúttal a tonkababot is kiveszed belőle). Nagyon alacsony hőmérsékleten főzd addig, míg kissé besűrűsödik. Végül a csokira öntsd rá és alaposan keverd el.

Langyosan a legjobb ez a puding. Aki nem szereti a tonkababot, az hagyja ki belőle.A tortát a pudinggal és joghurttal leöntve tálald. Ne tároljuk hűtőben, mert akkor nagyon megdermed.

Szívesen várjuk a Te receptedet is az info@infonograd.hu-ra!

Ha bármilyen kérdésed vagy észrevételed van: írj!

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Január 20. 11:49, szerda | Ízkollázs

Gumicukor házilag

Igaz, nem teljesen olyan az állaga, ez inkább zselé. Nem kell hozzá sok hozzávaló és pikk-pakk elkészíthető.

2015. Április 23. 08:54, csütörtök | Ízkollázs

Madártej torta

2007. Ország Tortája

2015. Április 22. 08:49, szerda | Ízkollázs

Fahéjas golyócskák

A fahéj szerelmeseinek.