Városlista
2018. szeptember 24, hétfő - Gellért

Blog | Ízkollázs

2013. December 10. 10:07, kedd

Karácsonyi édes falatok

Karácsonyi édes falatok

Keksz, puszedli és mézeskalács. Igazi karácsonyi édességek, melyek receptjét megosztjuk most Veled. Megéri kipróbálni!

Brownie cookie

Hozzávalók nagyjából 20-25 darabhoz:
• 375 g finomliszt,
• 1/2 teáskanál só,
• 1/2 teáskanál szódabikarbóna,
• 225 g vaj,
• 300 g cukor,
• 2 db nagy tojás,
• 1 csomag vaníliás cukor,
• 2/3 csésze kakaópor,
• 10 dkg fehér csoki, ha mártani szeretnénk,
• 1-2 evőkanál olaj.

Minden hozzávalót tedd egy tálba és robotgéppel keverd össze. Ha ezzel megvagy, a masszát 1-2 órára tedd be a hűtőbe. Ha ez az idő eltelt, fél centi vastagságúra nyújtsd ki, szaggasd ki, és 180 fokos sütőben süsd 8-10 perc alatt készre. Ha ennél vékonyabbra nyújtod, akkor túlságosan ki fog száradni. Belemárthatod olajjal felolvasztott csokiba.

Csokimáz nélkül:

Osztrák mézes puszedli

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
• 30 dkg méz,
• 15 dkg cukor,
• 10 dkg vaj,
• 1 evőkanál kakaópor,
• 2 dkg mézeskalács-fűszerkeverék,
• 1 tojás + 1 tojásfehérje,
• 60 dkg liszt,
• 1 csomag sütőpor,
• 15-20 dkg étcsokoládé,
• 1-2 evőkanál olaj az olvasztáshoz.
• Tölteléknek: szilvalekvár.

A mézet, a cukrot és a vajat olvaszd össze, majd egy félórán keresztül hagyd hűlni. Ezután add hozzá a tojást, a kakaóport, a fűszert és a sütőporral elkevert lisztet. Puha masszát kell kapnod, de nem kell megijedni: 1-2 órára ha berakod a hűtőbe, utána teljesen jól lehet vele dolgozni.

A hűtőből kivett tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki 3-4 milliméter vastagságúra, majd szaggass belőle szíveket, s mivel tölteni fogod őket, így páros számúval dolgozz azért, mert az egyik szívet kend meg tojásfehérjével, majd kanalazz rá egy keveset a töltelékből, és fedd be egy másik szívvel. 180 fokos sütőben 8-9 perc alatt süsd készre. Ha kihűlt, az olajjal megolvasztott csokiba mártogasd bele.

Mézeskalács-falatok

Hozzávalók:
A kekszalaphoz:
• 5 dkg vaj,
• 8 dkg darált keksz,
• 4 dkg cukor,
• fél mokkáskanál mézeskalácsfűszer.
A csokis részhez:
• 2 dkg vaj,
• 10 dkg étcsokoládé,
• 0,5 dl habtejszín,
• 2 teáskanál mézeskalácsfűszer,
• 1 evőkanál porcukor,
• 3 evőkanál darált keksz.

A puha, enyhén megolvasztott vajat keverd össze a cukorral és a darált keksszel, és vizes kézzel egy sütőpapírral bélelt tortaforma aljába nyomkodd bele, majd tedd a hűtőbe. A csokoládés réteghez a vajat és a tejszínt egy kis lábasban olvaszd meg, majd tördeld bele a csokoládét. Addig kevergesd, amíg teljesen el nem olvad. Add hozzá a mézeskalácsfűszert, a porcukrot és keverd el, majd a legvégén keverd hozzá a darált kekszet is. Kicsit hagyd hűlni, majd ha már nem forró, akkor kend rá a kekszalapra 0,5-1 cm magasságban és tedd hűtőbe legalább 1 éjszakára. Hidegen tudod szépen szeletelni. Tálalásig tedd vissza a hűtőbe.

Szívesen várjuk a Te receptedet is az info@infonograd.hu-ra!

Ha bármilyen kérdésed vagy észrevételed van: írj!

Ízkollázs receptjeink.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Január 20. 11:49, szerda | Ízkollázs

Gumicukor házilag

Igaz, nem teljesen olyan az állaga, ez inkább zselé. Nem kell hozzá sok hozzávaló és pikk-pakk elkészíthető.

2015. Április 23. 08:54, csütörtök | Ízkollázs

Madártej torta

2007. Ország Tortája

2015. Április 22. 08:49, szerda | Ízkollázs

Fahéjas golyócskák

A fahéj szerelmeseinek.